Levélben kéri 14 nemzeti delegáció a Fidesz kizárását a Néppártból

Levélben kéri 14 nemzeti delegáció a Fidesz kizárását a Néppártból

Az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciója 27 nemzeti delegációjából 14 támogatja a fideszes EP-képviselők eltávolítását a politikai csoportból. Az erről szóló levelüket szerda este küldték el Manfred Weber frakcióvezetőnek - írta a Népszava.

A kezdeményezők a 187 fős frakció 68 tagját képviselik. Köztük van a lengyel ellenzéki Polgári Platform 17 EP-képviselője, akik a németek után a második legnépesebb nemzeti küldöttséget alkotják. Rajtuk kívül belga, cseh, dán, észt, holland, ír, litván, luxemburgi, máltai, portugál, svéd és szlovák konzervatív, illetve kereszténydemokrata pártok EP-s vezetői írták alá a levelet. A lap parlamenti forrásai szerint a görög EPP-sek delegációvezetője egy Webernek írt külön levélben fogalmazott meg hasonló követelést. Velük együtt 15 nemzeti küldöttség 76 tagja támogatja a fideszesek de facto kizárására irányuló indítványt.

Egyébként nemzeti delegáció kizárására nincs mód, de egyes képviselőkére igen. Esetükben külön-külön szavazni kell. 

Orbán levele a Néppártnak: "Minden tisztelettel, nekem most nincs erre időm!"

A hvg.hu vette észre Novák Katalin tweetjét, amiben nyilvánosságra hozta Orbán Viktor Néppártnak címzett levelét. Mint arról beszámoltunk, 13 tagpárt kérte a Fidesz kizárását a pártcsaládból a felhatalmazási törvény elfogadása után. Orbán az EPP főtitkárának, Antonio López-Istúriz White-nak küldött levelet, a magyar kormányfő csak a veszélyhelyzet után hajlandó vitázni arról, hogy mit "fantáziálnak" a szándékairól.

Érdekesség, hogy a levél kézbesítésének napján az EPP lengyel elnöke, Donald Tusk a Twitteren üzent a Fidesznek, de ezúttal nem nevezte meg a bejegyzése címzettjét:

"Ha egy kormány cenzúrával, rendeletekkel és büntetéssel próbál küzdeni a járvány ellen, akkor a demokráciát zárja karanténba hosszú időre. Az embereknek több szájmaszkra és lélegeztetőgépre van szüksége, nem a hatóságoknak biztosított többlethatalomra"

- írta.