Orbán szerint „ez nem a vas és acél országa Rákosi álmaiban”

Orbán szerint „ez nem a vas és acél országa Rákosi álmaiban”

A miniszterelnök a Gazdasági Évnyitón azt fejtegette, a magyar járműipar miatt van szükség az akkugyárakra.

Meg kell tartani a magyar járműipart Magyarországon, és a szükséges gyártási technológiákat, gyárakat Magyarországon kell létrehozni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági Évnyitó 2023 gazdaságpolitikai fórumán csütörtökön Budapesten. Ennek kapcsán az akkumulátorgyárak kérdéskörét is említette.

A kormányfő azt hangsúlyozta, hogy jelen pillanatban a magyar gazdaságtörténet négy legnagyobb beruházása zajlik egyszerre, közülük kettő a keleti országrészben. Értékelése szerint ezek fantasztikus, történelmi léptékű iparfejlesztési eredmények, amelyek néhány éven belül meg fogják hozni az eredményüket Magyarország keleti nagyvárosaiban.

A miniszterelnök arról is szót ejtett, hogy a kormány gazdasági fókuszú, és a piaci finanszírozásban hisz. 

„Minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy élhető környezetben élhesse az életét, és mindenkinek joga van ahhoz, sőt, elvárhatja, kikényszerítheti a kormánytól, kormányból, hogy a lehető legszigorúbb környezetvédelmi szabályok mellett valósuljon meg minden beruházás Magyarországon”

– mondta, hozzáfűzve, ez az elvárás nem csak az akkumulátorokra vagy járműiparra élhet.

Orbán Viktor elismerte, hogy ez egy legitim elvárás, ám úgy érvelt, a járműipari beruházásokban alkalmazott környezetvédelmi szabályok Magyarországon szigorúbbak, mint Németországban.

Mint előrevetítette, kihívást az jelent Magyarországon, hogy ha bekövetkezik az a váltás, hogy 2035 után már csak elektromos meghajtású autókat lehet gyártani Európában, és ha Magyarország nem tudja előállítani az ehhez szükséges döntő járműelemeket, akkor máshol fogják legyártani őket, és a hagyományos autógyáraink szépen lassan bezárnak.

Úgy vélte, mindenképpen meg kell tartani a magyar járműipart, majd arról beszélt:

„Ez nem a vas és acél országa Rákosi álmaiban, ezek valódi nyugati gyárak, amik itt jönnek létre Magyarországon.”