Orbán Viktor ismét bizonyította, semmit nem érnek neki az emberi jogok, ha jól megfizetik

Orbán Viktor ismét bizonyította, semmit nem érnek neki az emberi jogok, ha jól megfizetik

Csak a pénz.

A magyar miniszterelnök csütörtök délután látta vendégül a Karmelita kolostorban Hun Sen kambodzsai miniszterelnököt, és - sajnálatos módon - kiderült, számos kérdésben egyetértés van Kambodzsa és Magyarország között, a kétoldalú együttműködésben pedig további lehetőségek rejlenek, elsősorban a gazdaság, a fejlesztések és az oktatás terén. Hamarosan a kambodzsai-magyar gazdasági vegyesbizottság is megkezdheti munkáját, ugyanis Magyarország támogatja az Európai Unió és Kambodzsa kereskedelmi kapcsolatainak szorosabbra fűzését, és Budapest szerint ezt a témát külön kell kezelni az egyéb politikai kérdésektől.

Itt arra utalhatott Orbán Viktor, hogy az Európai Bizottság idén tavasszal Kambodzsával szemben kezdeményezte az uniós piachoz való kedvezményes hozzáférés ideiglenes felfüggesztését.

Brüsszel szerint bizonyítékok támasztják alá, hogy Kambodzsában súlyosan és rendszeresen megsértik az alapvető emberi jogokat és a munkavállalói jogokat, különösen a politikai részvételhez való jogot, valamint a gyülekezés, a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadságát. Ezek a megállapítások csak gyarapítják az unió régóta fennálló aggályainak sorát, amelyek különösen a munkavállalói jogok hiányosságai, valamint a gazdasági célú földkoncessziókra vonatkozó jogviták kapcsán merültek fel. 

Az EU azért is akarja megfosztani Kambodzsát ettől a kedvezménytől, mert kifogásolja, hogy Hun Sen kambodzsai kormányfő pártja tavaly nyáron úgy került ismét hatalomra a parlamenti választásokon, hogy

az ellenzéket teljes mértékben ellehetetlenítették, így megnyerték mind a 125 parlamenti helyet.

Mondjuk ehhez hozzájárult az is, hogy a választás előtt néhány hónappal a legfelsőbb bíróság feloszlatta a Kambodzsai Néppárt (CPP) ellenzéki tömörülést, több vezetőjét pedig őrizetbe vették.

Jellemző, hogy Hun Sen mind három fia magas pozíciót tölt be, kettő közülük katona (jajj, de rossz az időzítés...), egy pedig parlamenti képviselő.

De Orbán Viktor szerint ezt külön kezelni a biznisztől. Ja, igen, Hun Sen várja a magyar kollégáját Kambodzsában.