Orbán arra játszik, hogy elbukjon az alaptörvény-módosítás?

Orbán Viktor szavaztatni fog az alaptörvény-módosításról, és csak utána szüntetheti meg Rogán Antal bizniszét.

A hetedik alaptörvény-módosítás nemzeti ügy, amely nem köthető össze semmilyen pártpolitikai vitával, gazdasági kérdéssel - mondta a Kossuth Rádióban a miniszterelnök, aki jelezte: nem tudják elfogadni a Jobbik kérését.
 
Mint ismert, a Jobbik ragaszkodik hozzá, hogy a kormány a letelepedési kötvények intézményét is megszüntesse. Az ellenzéki párt egyértelművé tette: nemcsak szegény, hanem gazdag migránsokat sem szeretnének Magyarországon, ezért csak olyan alaptörvény-módosítást hajlandó elfogadni, ami erre is garanciát jelent.
 
"Tudomásul kell venni, hogy nem lehet 3,3 millió embert ugráltatni", nem fog ennyi ember "úgy ugrálni, ahogy a Jobbik fütyül"
 
- mondta Orbán, aki ezek szerint úgy gondolja, hogy a 3,3 millió nemmel szavazó állampolgárt nem zavarja a letelepedési kötvények intézménye.
 
Az alkotmánymódosítással kapcsolatban Orbán elmondta:
 
"beterjesztjük a parlamentnek, és mindenkinek lelke rajta, milyen döntést hoz".
 
A miniszterelnök ugyanakkor az interjúban is megerősítette, hogy folyik a kormányban egy munka, amely abból fakad, hogy "megváltozott az ország pénzügyi helyzete, így felvetődik a kérdés, hogyan kell finanszírozni Magyarország pénzügyi szükségleteit". A nemzetgazdasági miniszter az év végéig terjeszti a kormány elé javaslatát, és ez terjed majd ki egyebek mellett a letelepedési kötvényre is.
 
Lázár János a tegnapi kormányinfón már utalt rá: a kormány a "megváltozott pénzügyi helyzetre hivatkozva" valószínűleg meg fogja szüntetni a kötvényeket.
 
Kirajzolódni látszik hát, mire játszik Orbán Viktor:
 
azt szeretné, hogy az ellenzéki párt támogatása híján sikertelen legyen az alaptörvény-módosítás, majd csak ezt követően vezeti ki a letelepedési kötvényeket.
 
Erre utal az is, hogy Orbán kijelentette: 

Nem számít arra, hogy átmegy az alkotmánymódosítás a Jobbik támogatásával.

Egyértelmű, hogy ezután mi következne: a teljes kormányzati gépezet hazaárulózná az ellenzéki pártot, hogy megvezessék az ügy részleteit nem ismerő embereket. A jelek szerint ez a kampányfogás fontosabb a kormány számára, minthogy sikerüljön alaptörvénybe foglalni: Magyarország nem kér a migránsokból.