Haynau a Kossuth téren

Orbán a magyar szabadság napján Haynau, Biszku és Grósz hangján szólt hozzánk. 

Hétfőn azt írtam: még senki sem mutatta meg olyan tökéletesen, miről döntünk áprilisban, mint a Fico védelmére kelt Orbán. Nem hittem volna, hogy három napnak kell csak eltelnie, hogy még világosabb útmutatást kapjunk - ugyanonnan. Orbán Viktor mai ünnepi beszédében egy apokaliptikus küzdelem sötéten örvénylő vízióját hallucinálta, amelyben álarcot viselő, fondorlatos, a nemzet vesztére törő erőkkel kell harcba szállni.

Sötét erők elleni harcba szólított Orbán, a választások után leszámolna az ellenzékkel

"Mi vagyunk a 48-as szabadságharcosok és forradalmárok örökösei, ezért őszintén kell beszélnünk. Ha nem mondjuk meg világosan, hogy mi történik az országgal, és miért történik, akkor nem fogjuk megérten, és nem hozhatunk helyes döntést három hét múlva"- szögezte le előre, hogy miért fog kampánybeszédet tartani.

A faék-egyszerűségű, primitív és gyűlölködő hangnemet az elmúlt években már volt időnk megszokni, erre már fel sem kapnánk a fejünket. Csakhogy ezúttal elhangzott itt más is. 

"Mi vagyunk a 48-as szabadságharcosok és forradalmárok örökösei, ezért őszintén kell beszélnünk. Ha nem mondjuk meg világosan, hogy mi történik az országgal, és miért történik, akkor nem fogjuk megérteni, és nem hozhatunk helyes döntést három hét múlva"

 - mondta a miniszterelnök. És tartotta is magát ehhez. Nagyon világosan megmondta, mi történik Magyarországgal, ha ők maradnak hatalmon április után:

"A választások után természetesen elégtételt fogunk venni. Erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is."

Vegyünk akkor egy mély levegőt, és nézzünk szembe vele:

igen, ez fog történni a hazánkkal, ez vár ránk Orbán Viktor világában. 

A miniszterelnök "a 48-as szabadságharcosok és forradalmárok örökösének" tartja magát.

De ma az Országház előtt Rákóczi, Kossuth és Nagy Imre szobra mellett a bitófát ácsoló Haynau, a sortüzet vezénylő Biszku Béla és a munkásőröket fegyverbe szólító Grósz Károly hangja szólt hozzánk. 

És van még valami, ami ennél az alantas, arrogáns hangnemnél is ijesztőbb:

Orbánnak erre most az égvilágon semmi szüksége nem volt, mégis megtette.  

Saját elkötelezett hívei előtt beszélt, akiknek bőven elég lett volna az egységsugarú migránsozás, és az ellenzék hazaárulózása. A Fidesz táborához nem tartozó hatmillió magyar választópolgárnak "politikai és jogi elégtételt" - beszéljünk világosan: elnyomó törvényeket és meghurcoltatást - ígérni azonban olyan elképesztően amatőr hiba, amit még a néhány esztendővel ezelőtti Orbán Viktor se lépett volna meg. Nincs olyan kampánytaktikai forgatókönyv, amibe az ország nagy többségének nyílt megfenyegetése beleférne. A miniszterelnök egészen egyszerűen azért mondta, amit mondott, mert jólesett neki. Mert nem tud, és talán már nem is akar felelős államférfinak látszani. 

Nem kíván már mást, csak azt, hogy sajátjai istenítsék, mindenki más pedig rettegjen tőle. 

Amit ma láttunk, az a napnál is világosabbá tette, hogy nem pusztán egy hataloméhes, nagyképű és korrupt rezsimmel állunk szemben. 

Magyarországot ma egy zavarodott elméjű ember vezeti, aki a civilizáció maradék foszlányait is ledobta magáról. 

És nagyon jól is van ez így. Mert így mától már senkinek nincs alibije semmilyen elegáns kívülállásra, kiábrándult legyintésre, vagy szőrszálhasogató mérlegelésre. Azon a Kossuth téri színpadon álarc és smink nélkül vicsorgott ránk a bolsevizmus, amelyről mindenkinek el kell döntenie: akarja-e, vagy sem.   

Orbán ma így zárta a beszédét: "Magyarok, magasba a zászlókat, menjetek és harcoljatok, éljen a magyar szabadság, éljen a haza, fel győzelemre, hajrá, magyarok!"

Miniszterelnök úr, vettük a parancsot, pontosan ezt fogjuk tenni. És ebbe fog ön és a bandája belebukni.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)