Orbán memorandumot írt, amelyben irányváltást javasol a Néppártnak

Orbán memorandumot írt, amelyben irányváltást javasol a Néppártnak

„Megosztom Önökkel az Orbán-memorandumot. Az Európai Néppárt megújítása rendszeresen felmerült az elmúlt időszakban folytatott nemzetközi megbeszéléseinken. A Néppárt megújítása érdekében Orbán Viktor miniszterelnök úr ma az alábbi memorandumot juttatta el a néppárti partnereknek” -  írta ki Novák Katalin államtitkár a Facebook-oldalára.

A kormányfő memorandumában az áll, hogy az Európában is súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot élteti az Európai Néppárt. A Fidesz elnökeként Orbán Viktor többek között azt javasolja, hogy a Néppárt vezető testületeiben fejeződjön ki a pártcsalád sokszínűsége és a centrista irányzat mellett a jobboldali keresztény irányzat képviselői is kapjanak helyet.

Orbán Viktor arra emlékeztette pártcsaládját, hogy az Európai Néppárt tagpartjai kezdetektől aktív és fontos szerepet játszottak az európai közéleti vitákban. A Néppárt nélkül Európában nem jöhetett volna létre vélemény- és politikai többség oly' fontos kérdésekben, mint a Szovjetunió kiszorítása Közép-Európából, a kommunista politikai rendszerek elutasítása és megdöntése, Európa újraegyesítése a szovjet megszállás alól felszabadított országokkal, a schengeni határrendszer kialakítása és az euró megalkotása – írta a kormányfő.

Szerinte a Néppárt missziója sohasem merült ki a kormányzati főhatalom megragadásában és megtartásában, keresztény-konzervatív polgári társadalmi többséget akart, illetve annak kialakításáért és megőrzéséért dolgozott. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió 27 országában 2011-ben még 16 kormányfőt adott a Néppárt, az Európai Parlamentben pedig 271 képviselőjük dolgozott, de mára minden megváltozott.

Orbán úgy véli, ennek oka az, hogy az Európában is súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot éltetik, továbbá a kereszténydemokrata rajnai modell helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karolnak föl.

Azt is a Néppárt szemére vetette, hogy politikai ellenfeleikkel szemben nem kínálnak vonzó alternatívát, az ő témáikat és az ő álláspontjaikat tekintik viszonyítási pontnak. „Belső ellentéteinket a széles nyilvánosság elé tártuk. A keleti és a nyugati, régi és új tagpártok közötti különbségeket nem szűkítjük, hanem tágítjuk” - állítja a kormányfő.

Orbán Viktor azt javasolja a pártcsalád tagpártjainak, hogy fontolják meg az Európai Néppárt stratégiai irányvonalának módosítását, és térjenek vissza a belga Wilfried Martens örökséghez, aki sikerrel egyesítette a jobbközép és a jobboldal különböző gyökerű és földrajzi hátterű pártjait, szövetséget kötött a hagyományos, kontinentális kereszténydemokraták és az északi konzervatívok között, offenzív bővítési politikával bevonta a volt kommunista országok keresztény, jobboldali, nemzeti irányultságú pártjait az EPP-be.

Orbán Viktor szerint az egység a legfontosabb, de egy új egységhez csak az őszinte belső vitákon keresztül juthatnak el.