Miniszterelnöki interjú - a teszteket rövid időn belül hatósági árassá teszik

Miniszterelnöki interjú - a teszteket rövid időn belül hatósági árassá teszik

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában a Kossuth rádióban elmondta, az idősekre a legveszélyesebb a vírus, ezért most is felelősségteljesen kell vezetni az idősotthonokat. A Kamaraerdei úti idősotthon fővárosi fenntartású, ezzel kapcsolatban a miniszterelnök közölte, inkább vegye komolyan a védekezést Karácsony Gergely főpolgármester, ne pedig levelet írjon neki.

A második hullámmal kapcsolatban kijelentette, úgy látta jónak, hogy egy nemzeti konzultációt kell tartani az első sokk után. Felidézte: lényegében egy hét alatt kellett átállítani az egész országot egy másik működésre, az ország pedig jól vizsgázott, hiszen a világ legjobban védekező országai között vagyunk, és ez mindenki együttműködésének köszönhető, hiszen a szabályokat be kell tartani. Az első hullámnál fegyelmezettség és kölcsönös segítségnyújtás kellett, ami megvolt.

Őszre tudni akarták, hogy az emberek milyen intézkedéseket hajlandóak elfogadni, a konzultáció eredménye pedig már a birtokában van. Egy mondattal úgy összegezhető: az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön.

Látom, hogy van bizonytalanság, sokan attól tartanak, hogy az életünket ugyanúgy szigorú korlátozások alá kell vonni, mint tavasszal. Szeretném egyértelművé tenni: ilyenre nem készülünk. A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem hogy megvédjük Magyarország működőképességét.

Az iskolákból így például a fertőzötteket emelik ki, a következő lépésben az osztályt, s csak a legvégső lépés lesz az iskola bezárása.

Jól küzdöttek a szülők, mindig tudtuk, hogy a magyar anyák tigrisek, de szerintem a férfiak is jól vizsgáztak

 

- mondta Orbán Viktor, hozzátéve: most nem akarják, hogy a szülőknek az iskolabezárások miatt otthon kelljen maradnia.

Az új járványügyi intézkedések kapcsán elmondta, kevés szabály lesz, de azok betartatását garantálni kell. A már ismert döntések értelmében az idősotthonokat és kórházakat le kell zárni, a látogatási tilalomnak akár rendőri erővel is érvényt kell szerezni. A kötelező maszkhasználatot pedig komolyan kell venni, s szükség esetén ki kell terjeszteni. A szabályszegőket következetesen büntetni fogják.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy

a teszteket rövid időn belül hatósági árassá teszik, és minden önként jelentkező ingyen kap majd influenzaoltást, ezeken túl pedig elrendelték a kötelező testhőmérséklet-mérést az iskolákba való belépéskor.

A határzárral kapcsolatban Orbán kifejtette, Brüsszel idegen reagált a magyar, de azóta már enyhített határzárra, pedig ez egy észszerű megoldás.

De ők így szoktak reagálni, ha valami nem úgy van, ahogy ők akarják

 

- vélekedett.

A V4-ekkel kapcsolatos együttműködésről azt mondta, nagyon sikeres volt, és továbbra is megtartják.

Semmi okát nem látom, hogy egy lengyel vagy szlovák ne jöjjön be Magyarországra, ha ők is ugyanazt a védekezési rendszert használják. Ki tudunk alakítani négyen egy biztonságos szigetet Európában

 

- közölte.

Hozzátette, tegnap este felhívta Donald Trump és számos ügyről egyeztettek. Orbán elmondta, ma már nem úgy megy, mint régen, miszerint védett vonalakon szigorú rend szerint beszélgetnek, hanem csak úgy felhívják egymást és megkérdik azt is, hogy hogy van a másik. Ő is ezt szokta tenni.

Az amerikai elnökkel majdnem baráti viszonyban vagyok, amit csinál, az jó Közép-Európának. Személy szerint drukkolok is neki az elnökválasztáson

- mondta. 

A szeptemberre tervezett gazdaságélénkítő csomag kapcsán kifejtette, a következő napokban többször és több helyen is beszélni fog.

Szó esett a munkahelyteremtésről is: felidézte, hogy már most többen dolgoznak, mint januárban, ez pedig bizonyos intézkedések hatására történt, s nem magától.

Kitért rá, hogy a turizmus katasztrofális helyzetbe került márciusban, de a kormány az emberek számára pénzügyi lehetőséget teremtett a belföldi turizmushoz, ez pedig a vidéki Magyarországon működik is.

Budapest kapcsán - mondta -, más a helyzet, azonban szerencse, hogy ott van a Tarlós István volt főpolgármester által megtakarított 100 milliárdos összeg.

A teljes gazdaságélénkítési terv és a cél már megvan, most gyakorlati döntésekre kell azt lebontani.

Béremeléseket szeretnék, több munkavállalót szeretnék és beruházásokat - ez irányba tettünk is lépéseket. Meggyőződésem, ha lesz az országban egy összefogásra utaló hangulat, akkor ez mind meg is valósulhat

- jelentette ki.

S van-e forrás a gazdaságpolitikához? A költségvetési hiány nem néz ki jól, vélekedett Orbán hozzátéve, az volt a terve, hogy alacsonyabban tartják, de ha így tennék, megbénulna az ország, így kénytelenek nagyobb hiánnyal számolni, de

a magyar gazdaság iránti bizalom rendkívül erős, elsősorban itthon, tehát ha kibocsátunk egy lakossági kötvényt, azt az emberek megveszik, mert bíznak a gazdaság erejében. Van otthon pénz, ezt szeretnénk mozgósítani

 

- fejtette ki.

Végül közölte: a a gazdaságpolitikához szükséges források megvannak és még teremtenek is újakat.