Orbán Viktor nagyon odamondta a nagy semmit

Elmondta azt, amit eddig is tudtunk: az illegális bevándorlás népvándorlásba ment át, Európa európaisága, Magyarország magyarsága pedig végveszélyben van. Hogy mit kellene tenni, arról nem beszélt.

Orbán Viktor beszédében inkább gumicsontot osztott a balliberális pártoknak és médiumoknak, de súlyosabb, vagy legalábbis eddig el nem hangzott politikai üzenetek kevésbé jelentek meg. Ugyan nagyon jól hangzott, hogy ha tavaly a baloldal győzött volna a választásokon, akkor Magyarországból 1-2 év alatt Marseille-re hasonlító menekülttábor vált volna, de ezzel még mindig nem vagyunk beljebb.
 
A kormányfő leginkább az európai baloldali mentalitást kritizálta amiatt, hogy az illegális bevándorlásban pozitív lehetőségeket látnak reális veszélyforrások helyett, a hazai balosoknál pedig nyilván előszedte azt a védhetetlen tényt, hogy 2004-ben a kettős állampolgárság elleni MSZP-s kampányban uszítottak az erdélyi magyarok ellen, most az afrikai migránsokat mégis örömmel fogadnák be.
 
 
Egy lazább beszólást azért megejtett az Egyesült Államok felé azzal, hogy felemlegette a német politikai vezetők lehallgatását, de aztán annak ellenére beszélt az Európai Egyesült Államok koncepció ellen, hogy nemrég ők maguk is támogatták az Európai Parlamentben az Unió és Amerika közti szabadkereskedelmi egyezményt, ami jelentős lépés a nemzetállamok felszámolásának irányába.
 
Orbán Viktor már beszéde elején közölte, hogy tavalyi illiberális demokráciáról szóló beszédét nehéz lesz felülmúlnia, és ez nem is sikerült. A réseket önfényezéssel tömte be: emlékeztetett, hogy vissza lett fizetve az IMF-től kapott pénz, majd arról beszélt, hogy szerinte nem hogy nem gyengeség, de kifejezetten erény az, ha valaki nem kér semmilyen kedvezményt a hitelezőitől, hanem fizet rendesen. Persze abba bele lehet kötni, hogy amíg más pénze múlik a dolgon, addig nem uraskodni kell, hanem tűzzel-vassal kialkudni a legjobb feltételeket, de maradjunk az eredeti témánál.
 
A miniszterelnök az illegális migrációval kapcsolatban azt fejtegette, hogy
  1. a multikulturalizmus láthatóan megbukott, tehát megleszünk nélküle
  2. összefüggés van az illegális bevándorlás és a terrorizmus között
  3. az Európai Unióban így is komoly munkanélküliség van, nem kell ezt még fokozni
  4. a migránsok sokkal hajlamosabbak bűnözni, ez már rég látszik Nyugaton
A nemzeti konzultáció nevű propagandaanyag eredményei közül is megemlített párat a miniszterelnök. Eszerint a válaszadók
  • 2/3-a fontosnak tartja a terrorizmus kérdését
  • 3/4-e szerint a bevándorlók veszélyeztetik a munkahelyeket
  • 4/5-e szerint Brüsszel megbukott a bevándorlás és terrorizmus kezelésében
  • 4/5-e a törvények és szabályok szigorítását támogatja
  • 80% szerint a migránsok tartsák fenn magukat amíg itt vannak, tehát dolgoztatni kell őket
  • 95% pedig helyeselt arra a röhejes felvetésre, hogy vajon jó-e az, ha a bevándorlók helyett a magyar családoknak adják a pénzt

Orbán Viktor beszédéből csak a lényeg hiányzott. Az, hogy mit teszünk mi magunk a déli határszakaszon egy vicckerítésen túl, mondjuk visszaállítjuk-e a határőrséget, és mit fog reagálni a magyar kormány arra, ha Nyugatról tényleg elkezdik visszaküldeni hozzánk a nálunk EU-s területre lépett migránsokat. Mert annál már egy kicsit előrébb vagyunk a sztoriban, hogy több száz millió afrikai befogadása milyen hatással lenne a munkahelyekre, meg az európai társadalmakra.

Már itt vannak, ezen nincs mit üzenni.