Orbán Viktor beszólt a bankároknak, a tanároknak, külföldi hitelt vesz fel, de Kijevbe nem akar elmenni

Orbán Viktor beszólt a bankároknak, a tanároknak, külföldi hitelt vesz fel, de Kijevbe nem akar elmenni

Mire voltak kíváncsiak a kormányinfóra meghívott újságírók? Orbán Viktor válaszaiból szemezgetünk.

„Bagoly mondja verébnek”

- így reagált a miniszterelnök az EP korrupciós botrányára. Annak örül, hogy magyarokat nem érint az ügy, de ez rossz hír az EP számára. A

„hipokrita álszent karakterük felszínre került”

és ez rombolja az erejét a közösségnek. Arról is beszélt, hogy a magyarok azt szeretnék, hogy számolják fel ebben a formájában az EP-t, és a nemzeti parlamentek által delegált tagokból álljon az Európai Parlament. Közvetlen választásra lesz szükség.

A bevándorlással kapcsolatos kérdésre elismerte, a kerítés nem tökéletes, a beszivárgás esélye megvan, de ezt nem lehet összehasonlítani 2015-tel. 230 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg és 2500 embercsempész ül magyar börtönben – mondta el Orbán Viktor, hozzátéve: a határvédelmet délre kell tolni.

Hol voltak az oknyomozó újságírók Brüsszelben?

- utalt vissza az EP-Katar korrupciós ügyére. Szerinte az EP hazai megítélése nullán van, ezért nem tudta azt rombolni a botrány. Megismételte, a hungarofóbia miatt nem adták meg az EP-ben a tiszteletet a magyaroknak, „ez egy olyan hely, amire sok szót nem érdemes vesztegetni” - tette hozzá.

Egy független és szuverén Ukrajna létezése magyar érdek is – szögezte le Orbán Viktor. Közölte, nem vagyunk érdekeltek abban, hogy az orosz és az európai gazdaságot véglegesen kettéválasztják, próbáljuk megmenteni az orosz gazdasági kapcsolatotokat. Hangsúlyozta, nem akarunk belesodródni a háborúba, de megteszünk minden humanitárius lépést.

Szerinte „nem lojálisan együttműködő” az, aki egymáshoz nem kapcsolható ügyeket összeköt (vö.: salátatörvények – a szerk.).

Az Ukrajnának szánt 18 milliárdos hitelt rossz megoldásnak nevezte. Mint mondta, nem akarnak adósságközösségbe kerülni jobban eladósodott országokkal. Amúgy Orbán Viktor szerint Ukrajna soha nem fogja visszafizetni ezt a hitelt, és arra is figyelmeztetett, hogy később a magyaroknak járó uniós forrásokat odaadják Ukrajnának.

A miniszterelnök szerint csak a legvégső esetben szabad egyedül akadályozni egy európai döntést, az egység érdekében támogatták a közös hitelt.

Kérdezték a lengyel-magyar viszonyról is, szerinte a legnagyobb különbség a háború kapcsán van a két ország között. Nem gondolom, hogy az ukránok Magyarország biztonságáért küzdenének, azt a NATO és a saját védelmi képessége biztosítja, Ukrajna nem véd meg semmitől – fogalmazott.

Az emelkedő gázár kapcsán arról beszélt, hogy nem a jómódúaknak akartak kedvezni.

A pedagógusoknak pedig azt üzente, tartsák be a törvényeket, és válasszák a tiltakozás törvényes formáját. Ha nincs más megoldás, alkalmazni kell a törvényt – utalt arra, hogy a polgári engedetlenkedő tanárokat elbocsájtották.

A pedagógusok oldalán állok, a béreket mindenképpen emelni kell

– szögezte le Orbán Viktor. Elmondta, elfogadhatatlan a kezdőbére a pályakezdő tanároknak, de az egy korábbi megegyezés eredménye. Szerinte jelentősebb béremelésre van szükség a pályakezdők számára.

Matolcsy György igazságbeszédével kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy megérti a jegybankelnököt. Régen volt olyan nehéz helyzetben MNB-elnök, mint most. Majd keményen odaszúrt: az inflációért a jegybank felel, Matolcsy György óriási nyomás alatt van,

„nehezebb helyzetben van, mint én”

- tette hozzá. Megértem, hogy unortodox szereplései vannak – fogalmazott.

Nincs napirenden az eurózónához való csatlakozás – ismerte el.

Sok mindenről tárgyalt Katarban az ottani miniszterelnökkel, meg is állapodott energia, pénzügyi és beruházási kérdésekben, nemsokára lesz egy kormányközi egyeztetés is.

„Nem szerepel a napirendemen”

- reagált arra kérdésre, hogy tervez-e Kijevbe látogatni.

Orbán Viktor ki szokta kérni a nyugdíjas gyógypedagógus édesanyja véleményét az oktatási ügyekkel kapcsolatban. Elmondta, hogy a szakmai kérdéseket a Pedagógus Karra bízta volna, a bérezést a szakszervezetekre („a szakszikra”, ahogy fogalmazott), majd üzent,

ő az elmúlt 30 évben minden munkanap legalább 10 órát dolgozott.

Elmondta, nem értette, hogy Matolcsy György szerint miért vezet áremelkedésre, ha ársapkákat alkalmaznak. Majd lefordította a kisember nyelvére a sztorit: a bankárok az árszabályozás és az árkorlátozások ellen is mindig tiltakoznak, de az ársapkákat nem a bankároknak csinálták, hanem a szegényeknek.

A kormányfő szerint ha ma Paks 2 meglenne, akkor most csak egy kávét kéne kérni.

Remélem, hogy azok is elgondolkoznak, akik folyamatosan gáncsolták ezt a projektet

- mondta Orbán Viktor, aki közölte, energiát csak vezetéken tudunk szerezni, és most egy hatalmas kábelépítésben vesz részt Magyarország.

Persze folyamatosan tárgyalunk kikötőkkel is - mondta a kormányfő. Megváltást csak Paks2 hoz- tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta, van érv az euróhoz való csatlakozás mellett, de ezt kisebbnek tartja annál, hogy az euróhoz való csatlakozás lelassítja a gazdasági növekedést.

Ha a magyar gazdaság növekedni akar és fel akar zárkózni, akkor jobb, ha kívül marad, ha a stabilitást tartja fontosnak, akkor jobb, ha csatlakozik. Mi ezt támogatjuk.A BBC kérdésére Orbán Viktor cáfolta, hogy a magyar külön utas politika elszigetelheti Magyarországot az európai politikában.

Az elszigeteltség és a között, hogy nem értünk egyet, van különbség. Az elszigeteltség azt jelenti, hogy nem veszünk részt olyan nagy közös döntésekben, melyekben szeretnénk. Egy uniós és NATO-tagállamot azonban nem lehet elszigetelni, mivel részt veszünk azokban a döntésekben, melyek a közösségünk haladási irányát jelölik ki. Ha beáll a blokkosodás, akkor annak Magyarország a vesztese lesz.

Az energetikát érintő kérdéssel kapcsolatban Orbán Viktor úgy vélte, akkor tudunk lejönni a gázról, ha megvan Paks 2.

Addig csak sufnimegoldások vannak, mint például elérni az állami intézményekről, hogy 25 százalékkal csökkentsék a gázfogyasztásukat.

A kormányfő szólt a tervezett adócsökkentésről, de ez nem érinti az áfát, ami Orbán Viktor szerint egy régi vita, azonban úgy vélte, a magyar adórendszer sikerességének az a kulcsa, hogy a munkát terhelő adók Európában szerinte a legalacsonyabbak.

Ezt a fogyasztásra kivetett adóval kell pótolni, ezen a magyar kormány a jövőben sem akar változtatni.

Nem lesz tehát áfacsökkentés, de a miniszterelnök szerint legkésőbb a következő év végén lesz egyszámjegyű infláció Magyarországon.

Jövőre lesz 60 éves Orbán Viktor aki összesen 16 éve vezeti az országot. gondolkozott-e már azon, meddig tervezi az aktív politizálást - hangzott a kérdés.

Én más matematikát használok. 16 évig voltam ellenzékben, és jövőre lesz 17 éve kormányon. Ez még csak egy év különbség, ami számomra nem kielégítő. Jobb kormányon lenni, mint ellenzékben, a szaldója ennek egyelőre egy. Nem lehet persze tudni, hogy meddig bírja az ember, de ez nem olyan, mint a futball, majd a Jóisten eldönti.

A Fideszben csak olyanokat látok, akik alkalmasak lennének utódra - tette hozzá.

A magyar közoktatás állapotát érintő kérdésre  Orbán Viktor úgy fogalmazott, jobb, ha a politikai vezető azokra hallgat, akik érintettek.

Ezt a szülők, a diákok és a tanárok, sőt a munkaadók tudják megmondani. Én elfogadom az ő véleményüket- mondta Orbán, de ennél többet nem mondott. A miniszterelnök szerint az oktatás két legfontosabb problémája a fiatalok fizikai és lelki egészsége ezért is döntött a kormány az iskolai testnevelésről és hitoktatásról.

Orbán Viktor szerint a kormány nem lakossági kedvezményeket szüntetett meg, hanem azokat vezették be. Említette a nyugdíjemelést, a 25 év alattiak szja-mentességét. Idén Magyarország beruházási rekordot döntött, ez nem megszorítás, ezekkel mind munkahelyeket hoztunk létre- vélte a kormányfő.

Vlagyimir Putyinnal, Gorbacsov temetésén szeptember elején beszélt utoljára telefonon, személyesen pedig februárban, néhány héttel Ukrajna megtámadása előtt Moszkvában tárgyalt az orosz elnökkel.

A DPA arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy  kiléphet a „megaláztatás” miatt Magyarország az EU-ból, Orbán válasza az volt, hogy nem, a „hungarofóbiához” pedig már hozzászoktak.

A nyugdíjemelés érintő kérdés kapcsán a miniszterelnök azt mondta, ha az infláció miatt szükség lesz rá annak mértékéről tárgyalhatnak.

A jegybank inflációs előrejelzése alapján dönthetünk a nyugdíjról. Ha év közben azt látják, hogy az infláció magasabb lesz, akkor korrigálnak, erre novemberig van lehetőség.

A kárpátaljai magyar kisebbségek helyzetét rendezni kell, de nem most

- közölte Orbán Viktor aki szerint Ukrajna  2015-ben egy olyan törvényt hozott, ami elvette a kisebbségek jogait.

Ezt a kérdést rendezni kell! Most természetesen ezt nem fogjuk most szóba hozni, amikor az ukránok „az életükért küzdenek”.

A nyugdíjemelés érintő kérdés kapcsán a miniszterelnök azt mondta, ha az infláció miatt szükség lesz rá annak mértékéről tárgyalhatnak. A jegybank inflációs előrejelzése alapján dönthetünk a nyugdíjról. Ha év közben azt látják, hogy az infláció magasabb lesz, akkor korrigálnak, erre novemberig van lehetőség.

Arra a kérdésre, ha találkozna Völner Pállal mit kérdezne a hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt fideszes politikustól, Orbán Viktor azt mondta, megkérdezném tőle, hogy van és hogy áll az ügye. Amíg nem ítélik el, úgy tekintenék rá, mint bármely más állampolgárral. Sajnos” nem találkoztam mostanában az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkárával- tette hozzá a miniszterelnök.

Végül a kínai tévé kérdésére hangsúlyozta, fontosnak tartja a kínai gazdasági kapcsolatot és Fudan még mindig napirenden van.