Orbán: Magyarország klímabajnok, ezt itt Brüsszelben elismerik

Orbán: Magyarország klímabajnok, ezt itt Brüsszelben elismerik

A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.

A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól.

„Magyarország klímabajnok, ezt itt Brüsszelben elismerik. 1990-től számítva a széndioxidkibocsátást leginkább csökkenteni képes országok közé tartozunk”

 - fogalmazott a kormányfő.

Majd úgy folytatta:

„Tudjuk, hogy milyen fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, de mi magyarok azt is tudjuk, hogy ennek ára van, méghozzá nagy ára, mert ez egy drága dolog.”

Orbán Viktor szerint a kérdés az, hogy ki fizeti a számlát, és erről szóltak a tegnapi viták is.

„Sikert értünk el, mert megteremtettük az esélyt arra, hogy az ezután meghozandó klímavédelmi szabályok olyanok legyenek, hogy ne a szegényebb országok, és ne a szegényebb emberek fizessék meg ennek az árát, az új szabályok olyanok legyenek, amelyek nem vesznek el pénzt az egyébként felzárkózást célul kitűző országok elől”

- jelentette ki. Hozzátette: olyan szabályokra van szükség, amelyek bátorítják a nukleáris energia felhasználását. Szerinte van esély rá, hogy olyan szabályokat alkossanak meg, hogy a klímavédelem ne eredményezze se az üzemanyag, se az élelmiszer árának növekedését. Azt is mondta:

„Nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre.”

 

 

Az uniós csúcstalálkozót megelőzően Orbán Viktor arról beszélt: Magyarország is azt szeretné, hogy 2050-re klímasemleges legyen az EU, ezért készen áll arra, hogy egy erről szóló megállapodást aláírjon, de ehhez világos pénzügyi garanciákra van szükség. A magyar kormányfő ugyanakkor azt is hangsúlyozta: atomenergia nélkül nincs karbonsemleges európai gazdaság.

Péntek hajnalban az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodásra jutottak annak érdekében, hogy Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon. Lengyelország nem akadályozta meg ugyan a találkozó klímavédelemmel összefüggő állásfoglalását, de nem vállalt kötelezettséget az abban foglaltak végrehajtására.