Üveges Gábor: Orbán Viktor elismerte a vidék elárulását

Üveges Gábor: Orbán Viktor elismerte a vidék elárulását

Orbán Viktor a Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gazdakongresszusán meglepő beszédet tartott. Elismerte, hogy nagyon rossz a vidék népességmegtartó-képessége, a fiatalok pedig nem kalandvágyból hagyják el a vidéki településeket.

„Szerintem nem a kalandvágy hajtja őket, biztos van ilyen is, de az igazság az, hogy nincs, ami itt tartsa őket”

fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán beismerte: nincs, ami vidéken tartsa a fiatalokat, nincs megélhetés, de még utak sincsenek

Orbán Viktor miniszterelnök egészen döbbenetes erejű beismeréssel szolgált a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mai gazdakongresszusán. Akár még egy ellenzéki képviselőjelölt is megirigyelhette volna, milyen nyomasztó képet festett le a magyar vidékről, sőt még azt is elismerte, hogy a fiatalok sem kalandvágyból kénytelenek elhagyni a szülőföldjüket.

Üveges Gábor, az Egységben Magyarországért vidékfejlesztési kabinetvezetője úgy értékelte a beszédet, hogy azzal „Orbán Viktor elismerte a vidék elárulását”.

„Az ami elhangzott – ilyen felhatalmazottság birtokában –, az a totális alkalmatlanságnak a bizonyítéka” – jelentette ki Üveges és hozzátette, hogy a jelenlegi kormány több szakpolitikája is csőd közelbe került, de a legkritikusabb helyzetben a magyar vidék van.

„Végig dicshimnuszokkal szédítették a magyar társadalmat, hogy milyen csoda történik vidéken. Azonban a hétköznapi valóság az az, hogy a magyar vidék ennyire kilátástalan, jövőkép nélküli helyzetben már nagyon régen volt”

– mondta és hozzátette, hogy a beszédében Orbán Viktor azt is beismerte, hogy a vidéki ember nem célja volt a jelenlegi kormánynak, hanem csak egy eszköze.

Az Egységben Magyarországért pártszövetség Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4-es számú választókerületének képviselőjelöltje kifejtette, azon fognak dolgozni, hogy felnyissák az emberek szemét, hogy ne fogadjanak el olyan politikát, amely sportot űz az emberek kiszolgáltatottságából.

„A vidék a 24. órában van és azonnali, nem csak infrastrukturális, hanem humánfejlesztésekre van szükség” – jegyezte meg Üveges Gábor. Kiemelten kell megbecsülni azokat, akik még ezen térségekben dolgoznak, és azonnal meg kell teremteni az ösztönző feltételrendszerét annak, hogy vonzó legyen itt munkát, feladatot vállalni.

A képviselőjelölt hangsúlyozta, hogy egy folyamat eredménye, hogy ilyen helyzetbe került a magyar vidék. „Nem egy egyszeri csőd, hanem 12 év csődje, Orbán Viktor és szolgáinak személyes csődje az, amiről most beszél”. Ezt már nem lehet Brüsszelre vagy Sorosra fogni.

Kifejtette, az elmúlt évek a látványberuházásokról, a politikai osztogatásokról, a szavazatvásárlási célból juttatott fejlesztésekről szóltak ahelyett, hogy gazdaságilag erősítették volna meg a vidéket, profilt és irányt adva az egyes térségeknek. Cserbenhagyta és átverte a Fidesz a legkiszolgáltatottabbakat, elvette egy generáció jövőjét, melynek következménye a tömeges elvándorlás. 

„Ez egy folyamatos lejtmenet, amire nem volt válasza az elmúlt 12 évben az Orbán-kormánynak. Száműzte a szakmát, megvenni igyekezett mindent és mindenkit vidéken, és mindvégig csak a hatalma megtartása lebegett a szeme előtt. Ebbe rokkant bele számtalan család, s került kritikus mélypontra Magyarország hatalmas kincse és tartaléka, a vidék” – fogalmazott Üveges.

Úgy látja, hogy a kormány sokáig „próbálta színezgetni a mutatókat”, de hiába másítják meg a valóságot, a tények mást mutatnak. Szerinte Orbánnak korábban a magyar vidék volt a bázisa és annak köszönhette felemelkedését, de a mostani beszédével azt ismerte be a miniszterelnök, hogy valójában „átverte a falusi embereket, átverte a cigányságot, átverte a fiatalokat és a nyugdíjasokat, de átverte a saját vidéki táborát is, és fogalma sincs arról, hogy mitől lehetne működőképes a magyar vidék. Tragikus látni, hogy szemünk előtt omlik össze egy miniszterelnök, beismerve saját alkalmatlanságát.”

Üveges Gábor elmondta, hogy az ellenzék a szakma bevonásával készített egy vidékfejlesztési programot, melyet azonnal elkezdenek megvalósítani, amint megkapják erre a felhatalmazást. Azonban azt is kiemelte, hogy az elmúlt 12 év elvesztegetett idejét nehéz lesz helyrehozni.

„Csodát senki ne várjon. Lehet nem ez a legnépszerűbb mondat, ami elhagyja valakinek a száját, de azt tudni kell, hogy mindenki más hazudik, aki azt mondja, hogy fél év alatt csodát lehet csinálni”

– fogalmazott a képviselőjelölt és hozzátette, hogy pont emiatt még nagyobb bűn az, hogy Orbán kétharmados felhatalmazással, 3 cikluson keresztül, és rengeteg pénzzel inkább „a saját klientúráját hizlalta fel”, az elmaradott térségek fejlesztése helyett.

„Rossz hírem van. Itt 5-10 éven belüli távlatokról kell beszélnünk, ha arról van szó, hogy mikorra lehet a magyar vidéket ismét lüktető pályára állítani” – összegezte Üveges, azonban megjegyezte, hogy vannak, olyan intézkedések, amelyeknek hatását akár már az első év után is lehet majd érezni. Azonban, hogy a demográfiai hatását is kifejtse a program, az nem érhető el 1 év alatt, de az bizton vállalható, hogy 4-5 éven belül elkezd megfordulni az elvándorlási tendencia.

„A vidéki embernek csak őszintén lehet beszélni a jövőben, és mi erre teszünk esküt”

– jegyezte meg a képviselőjelölt, aki bízik abban, hogy 10 év múlva már vonzó térségeknek fognak számítani azok a régiók és települések, ahonnan most „az Orbán-kormány a felelőtlen és korrupt politikája miatt menekülnek az emberek”.

„A történelem szégyenpadjára fog kerülni az Orbán-kormány. Különösen azért, mert tudatosan verte át azt a réteget, ami őt hatalomra segítette és ott is tartotta mindezidáig”

– jelentette ki.

„Le kell váltanunk azt a rezsimet, amelynek első perctől az emberek helyett a hatalom a legfontosabb. Hazugságra építi a kormányzását, a tetteivel pedig aláhúzta saját alkalmatlanságát a vidékfejlesztés területén is. Sőt ma már ott tartunk, hogy szavakban is beismeri ezt” – tette hozzá Üveges Gábor.

Orbán beismerése - Saját magának adott mattot azzal, hogy nem törődött a vidékkel

A magyar vidék egy jelentős része elveszítette a népességmegtartó-képességét, nem tudja megtartani a fiataljait. A fiatalok közül nagyon sokan nagyvárosokban, leginkább a fővárosba költöznek, sőt vannak, akik külföldre mennek. "Szerintem nem a kalandvágy hajtja őket, biztos van ilyen is, de az igazság az, hogy nincs, ami itt tartsa őket"