Orbán Viktorral a fedélzeten lesz V4-es csúcs Kassán

Orbán Viktorral a fedélzeten lesz V4-es csúcs Kassán

A V4-ek meg fogják kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a visegrádi országok miniszterelnökeinek csütörtöki kassai csúcstalálkozóján - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

A program halasztása, lemondása fel sem merült - szögezte le, utalva a visegrádi országok parlamenti elnökeinek szintén erre a hétre tervezett, de elhalasztott csúcstalálkozójára.

Előzőleg Petr Fiala cseh kormányfő is közölte, hogy elutazik a miniszterelnöki V4-csúcsra, világossá téve ezzel, hogy nem osztja a prágai törvényhozás vezetőinek álláspontját, akik bojkottálták a V4 parlamenti elnökeinek tárgyalását. Petr Fiala a cseh sajtó beszámolói szerint hasznosnak nevezte a visegrádi országok együttműködését.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a kassai V4-csúcs kapcsán arról beszélt: azon Lengyelország Szlovákia és Csehország oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Orbán Viktor pénteken a MÁÉRT ülésen azt mondta, a V4 ma is fontos, bár az orosz-ukrán háború következtében a "dinamikája megváltozott".

Az oroszok trójai falova

"Mindig a magyarok azok, akik utolsónak egyeznek bele a szankciós csomagokba, engedményeket kérnek és azzal fenyegetnek, hogy nem támogatják a további szankciókat. Ráadásul képesek a háború témájával visszaélni a belpolitikában az EU ellen. Az oroszok trójai falovai, és én fontosnak tartom, hogy jelezzük nekik, ez elfogadhatatlan"

- Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke többek között ezzel magyarázta, hogy miért nem volt hajlandó találkozni Kövér László magyar házelnökkel.