Jaj, szegény Orbán: a miniszterelnöknek nincs egy fillér megtakarítása sem

Jaj, szegény Orbán: a miniszterelnöknek nincs egy fillér megtakarítása sem

Bemutatták vagyonnyilatkozatukat az új parlament képviselői. Nagy változás nincs, főleg Orbán Viktort illetően, hiszen úgy tűnik, körülötte már szinte mindenki milliárdos, de a kormányfő továbbra is szerényen él. Legalábbis a vagyonnyilatkozata alapján.

A miniszterelnök utoljára januárban tette közzé vagyoni helyzetét, de azóta sem él jobban mint négy éve... Az elmúlt fél évben sem tudott megtakarítani egy fillért sem, nincs szegénynek sem autója, hajója, repülője, de még saját vállalkozása sem, sőt egyetlen céghez sincs köze.

A miniszterelnöki és képviselői tiszteletdíján kívül más juttatást vagy ajándékot idén sem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. Orbán Viktor felcsúti háza és XII. kerületi lakása megvan, de utóbbit illetően csak a lakás fele az övé.

A Telex szerint tavaly Orbán még arról vallott, hogy ugyan pénze továbbra sincs, de 2020-ban a lakáshiteléből 1,2 millió forintot már abban az évben is törlesztett. A megelőző évben fordult elő először olyan, hogy egy forintot se írt be a miniszterelnök a vagyonnyilatkozatába - itt a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó megtakarításokat kell feltüntetni.

Pedig 2018-at még 1,39 millió forinttal zárta Orbán, 2017 végén pedig 993 ezer forint volt a bankszámláján. Orbán vagyoni helyzetét 2020 annyiban is befolyásolta, hogy akkor Róza lánya elköltözött a szülői házból, már csak Flóra nevű lánya lakik vele és feleségével egy háztartásban, ő 2021-ben is velük élt a mostani nyilatkozat szerint.

A Telex megjegyzi, hogy a közpénzből fizetést kapó, és hivatalosan főként ebből élő közjogi tisztségviselők, kormánytagok, vagy éppen a megválasztott parlamenti képviselők vagyoni helyzetét követni.

A jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszer ugyanis lényegében értelmetlen, hiszen a képviselők/kormányzati szereplők azt vallanak be, amit akarnak. Az átláthatóságért küzdő civil szervezetek pedig évek óta hiába hívják fel minden egyes alkalommal a figyelmet arra, hogy a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes biztosítani a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát.

A képviselők bármikor átírhatják vagyonukat rokonaik nevére, és ezt a nyilvánosság, azaz a hivatalos fizetést adó magyar társadalom nem tudja ellenőrizni. A rokonok vagyonnyilatkozatához ugyanis kizárólag a Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló bizottság tagjai tekinthetnek bele, és ők is csak egy esteleges, képviselő ellen folyó vagyonnyilatkozati eljárás során.