Orbán Viktor is leadta a szavazatát, szerinte tisztességes és fair a mai választás

Orbán Viktor is leadta a szavazatát, szerinte tisztességes és fair a mai választás

Orbán Viktor miniszterelnök is leadta szavazatát vasárnap reggel 8 óra után Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában. A kormányfő feleségével, Lévai Anikóval érkezett a szavazókörbe.

A voksolás után az iskolából kilépve újságírók gyűrűjében válaszolt néhány kérdésre. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban úgy fogalmazott: attól tart, hogy ez egy elhúzódó háború lesz, amibe könnyű belesodródni. Hozzátette: a háború itt van a szomszédunkban, két nagy ország háborúja, amiből ki kell maradni.

A Fidesz elnöke természetesen felmondta a kötelezőt, hogy a baloldal veszélybe sodorná hazákat, ésatöbbi.

A Magyar Hang élőben rögzített videójában Orbán arról beszélt, hogy furcsa választás a mostani, már csak azért is,mert április 3-án esik a hó. Elmondta, a háború és a béke kérdése is a kampány részévé vált a kampánynak.

Arra kitérő választ adott, hogy a választások után lesz-e szükség megszorításokra:

"A választások után az ország érdekeinek megfelelő döntéseket fogunk hozni. Először ejtsük el a medvét, utána tárgyaljunk a szűccsel"

Kérdezték arról is, hazudott-e valaha a magyaroknak. Ismert, anno 2006-ban azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy még sosem hazudott a magyaroknak. Orbán most azt felelte, igyekszik mindig tartani a szavát.Orbán azt felelte, igyekszik mindig tartani a szavát.

A rezsicsökkentés fenntarthatósága kapcsán azt mondta, előbb szeretnék megnyerni a választást, utána majd beszélnek ezekről.

Külföldi újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta, nagy győzelemre számít, a referendum pedig a gyermekek védelmét szolgálja.

„Ez egy tisztességes és fair választás, mindenkinek volt esélye, hogy meggyőzze a magyar választókat”

– állította a miniszterelnök, aki megkapta azt a kérdést is, hogy szerinte egyenlő feltételek érvényesültek-e a közmédiában, de erre is csak ugyanazt ismételgette, hogy örül, hogy fair és tisztességes választáson vehet részt.

Arra a kérdésre, hogy nem kapnak kétharmadot, azt kudarcként élik-e meg, azt mondta,

16 évet voltak ellenzékben, és 16-ot kormányon, ezért reméli, hogy ma "átbillennek pozitívba".

A marosvásárhelyi, felgyújtott levélszavazatokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy azt jogászok vizsgálják. Orbán Viktort arról is kérdezték, hogy nem fél-e az elszigetelődéstől, mivel már a V4-en belül is érik kritikák, azt felelte: NATO- és EU-tagként nem kell tartania ettől.

Arra a kérdésre, hogy miután a "magyar baloldalt" háború pártiként definiálja, ugyanezt el tudná-e mondani Vlagyimir Putyinról is, aki fegyveres erőkkel lerohanta Ukrajnát, azt mondta:

"Vlagyimir Putyin nem indul a magyar választásokon,így ezzel a kérdéssel szerencsére ma nem kell foglalkoznom".

Megkérdezték tőle azt is, egyetért-e Németh Zsolttal abban, hogy „Ruszkik haza!”, amire azt mondta: „Szerencsére itt nincsenek.”

Arról, hogy lemond-e a Fidesz elnöki posztjáról, ha elveszíti a választást, nem mondott semmit, csak azt, hogy ő nyerni szeretne,