Orbán Viktornak köszönhetően az adófizetők állják az ORÖ pénzszórását

Úgynevezett „speciális támogatásként” 1,3 milliárd forintot kap a kormánytól az Országos Roma Önkormányzat még ebben az évben.

A romnet.hu vette észre, hogy az erről szóló döntés már meg is jelent a Magyar Közlönyben: a Kormány 1812/2016. (XII. 20.) , az egyes civil és egyéb szervezetek támogatása forrásszükségletének biztosításáról szóló határozata szerint az Országos Roma Önkormányzat egymilliárd háromszáz millió forint speciális támogatást kap. A határozatot Orbán Viktor jegyzi, a kormányfő felhívja az emberi erőforrások miniszterét és a nemzetgazdasági minisztert, hogy az 1,3 milliárd forint összegű költségvetési forrást egy tételben, még ebben az évben, december 30-ig biztosítsák, illetve fizessék ki.

Az ORÖ tevékenységét az utóbbi időkben folyamatos botrányok kísérik. A fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Flórián nevével fémjelzett „Híd a munka világába” program elméletben arról szólt volna, hogy hátrányos helyzetű embereknek munkahelyet teremt. Ezzel szemben Orbán Viktor romaügyi miniszteri megbízottja által vezetett szervezet a pénzt értelmetlen és túlárazott luxusra költötte. A támogatásként kapott 1,6 milliárd forinttal nem tudtak elszámolni, már csak azért sem, mert a rengeteg szabálytalanság miatt a NAV lefoglalta az iratokat. Elszámolás hiányában a pénzt vissza kell fizetniük azt az EMMI-nek. Úgy tűnik azonban, hogy megnyugodhatnak, mert az adófizetők pénzéből kapnak arra pénzt, hogy visszafizethessék a szintén adófizetők pénzéből kapott, majd elherdált támogatási pénzeket. A miniszterelnök közbenjárásnak köszönhetően tehát a továbbiakban is bátran lehet majd büntetlenül milliárdokat eltüntetni.

A botrányok után sem álltak le a pénzszórással

Hiába úszott már milliárdos adósságban a szervezet, a luxusról nem mondtak le. Az ORÖ elnökének, Balogh Jánosnak egy Audi A4 típusú gépjárművet lízingeltek. Egy ilyen autóhoz persze már sofőr is kell 250 ezer forintos havi javadalmazásért. Erre a feladatra véletlenül pont Balogh János veje volt a legalkalmasabb. Így kiszámolható: a kocsi 350 ezer forintjába kerül minden hónapban az ORÖ-nak, de akkor még az üzemanyagköltségekről nem beszéltünk. Mindezt úgy, hogy tisztában voltak milliárdos tartozásukkal, bár sajtóhírek szerint Farkas Flórián régóta tudott Orbán „karácsonyi meglepetéséről”.