Orbánék elszámolták magukat: már áprilisban meghaladtuk az egész évre tervezett hiánycélt

Orbánék elszámolták magukat: már áprilisban meghaladtuk az egész évre tervezett hiánycélt

Az előző havi adatok alapján az egész éves eredeti hiánycél 103,2 százalékánál tartottunk áprilisban. És hol van még az év vége...

Április végéig 2597,5 milliárd forint a költségvetés hiánya – derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtökön kiadott gyorstájékoztatójából.

Mint arra a hvg.hu felhívta a figyelmet,

eredetileg egész évre 2514,8 milliárd forint hiánnyal számolt az Orbán-kormány, de az adatok szerint ezt már most 3,2 százalékkal túlléptük, és csak áprilisban 259,2 milliárd forinttal nőtt a hiány.

"A kormány erősíti a költségvetés stabilitását"

Április végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1507,8 milliárd forintot tettek ki, 632,4 milliárd forinttal többet az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintve, hogy a Prémium Magyar Állampapír sorozat kamatfizetési időpontja az első negyedévre került – írta a tárca "A kormány erősíti a költségvetés stabilitását" címmel kiadott közleményében.

Azt is hozzáfűzték: „A kormány elkötelezett a hiány és az adósság csökkentése mellett, ezért folyamatosan figyelemmel kíséri a költségvetés alakulását, ennek érdekében döntéseket is hozott: a kormány a 4,5 százalékos kitűzött hiánycél elérése érdekében 675 milliárd forintnyi állami beruházást ütemezett át, miközben több ezermilliárd forintnyi fejlesztést még idén megvalósít.”

(Címlapkép: Alfahír grafika)