Orbánék ma ismét meghosszabbíthatják a háborús veszélyhelyzetet

Orbánék ma ismét meghosszabbíthatják a háborús veszélyhelyzetet

Ha megszavazza ma az Országgyűlés, akkor az Orbán-kormány továbbra is rendeleteken keresztül uralkodhat az ország fölött. 2016 óta, azaz közel 3000 napja van Magyarországon veszélyhelyzet...

Az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet november 19-ig történő meghosszabbításáról dönthet szerdán az Országgyűlés, írja az MTI.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosítását, azaz a veszélyhelyzet meghosszabbítását azzal indokolják, hogy

az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi, különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai, következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak.

Mindez azt jelenti, hogy

tulajdonképpen Putyin háborújával indokolják Orbánék, hogy miért kell kiterjeszteni az önkényuralmat.

Hivatalosan is megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ, részben az agrártárca veszi át a feladatait

Több nemzetközi szerződést is jóváhagyhatnak a képviselők, valamint jogharmonizációs céllal módosítják a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvényeket.

A Nemzeti Földalap hatékonyabb kezeléséhez szükséges egyes törvények módosításával május végével megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ, feladatait részben az agrártárca, részben az államkincstár veszi át.

Döntés lesz az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról, amely egyebek mellett a Magyar Falu programmal összefüggésben. Elfogadhatják az uniós jogharmonizációt is célzó, a kriptoeszközök piacáról szóló törvényjavaslatot.

A munkavédelemről szóló törvényt is módosíthatják

A határozathozatalok után a parlament megvitatja a munkavédelemről szóló törvény módosításáról, valamint az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetését szolgáló törvénymódosításokat. A javaslat felhatalmazást adna a kormánynak, hogy a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum konzultációjára kijelölt fórumot és a konzultáció szabályait rendeletben állapítsa meg, hasonlóan a minimálbérhez.

Az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítása egyebek mellett azt is tartalmazza, hogy a határon túli magyar gyerekek 14 éves korukig ingyenesen utazhatnak a helyközi közlekedésben Magyarországon, míg a 14 és 65 év közöttiek évi négy alkalom helyett 12 alkalommal jogosultak ingyenes utazásra.

Betiltják az energiaitalokat a 18 alattiak számára?

KDNP-s kezdeményezésre tárgyalják a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényjavaslatot, amely alapján

tilos lenne 18 alattiak számára energiaitalt eladni.

Utolsó napirend az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosítása. A javaslat a már meglévő tanárképző felsőoktatási intézmények mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem feladatává teszi a tanárképzést, valamint a tanártovábbképzésben is kulcsszerepet szánna neki.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)