Ne bántsuk a szerelmes óriás tőrösdarazsakat!

Nagyon, és ijesztőek, de teljesen ártalmatlanok. 

Kezdődik a tőrösdarazsak párzási szezonja. Ilyenkor gyakran találkozhatunk a hatalmas termetű 20-40 milliméteresre is megnövő rovarokkal. Az állat első látásra természetesen ijesztő, ráadásul könnyű összetéveszteni a valóban agresszív viselkedésre hajlamos lódarázzsal.

A tőrösdarázs azonban teljesen ártalmatlan, gyakorlatilag soha nem támad emberre, vagy háziállatra. 

A rossz hírű rokonság évről évre rengeteg rovar életébe kerül, sokan azonnal nyúlnak az összehajtott újság után, ha berepül a házba. Pedig elég lenne kinyitni az ablakot, és határozott mozdulatokkal kitessékelni. A tapasztalatok szerint a jámbor állat ilyenkor sem fordul az ember ellen, szépen kirepül. 

Már csak azért is, mert ezekben a hetekben nem a nappalinkban, hanem a természetben van dolga. Párt keres.  A Természettár által kihelyezett táblán azt írják, a tőrösdarazsak 

"ritka, védett, igazi szelíd óriások. Ráadásul most szerelmesek".

Kizárólag akkor csípnek, ha valaki meg akarja fogni őket, esetleg véletlenül rájuk ül. Ám ez sem jár olyan következményekkel, mint a lódarázs csípése. A szúrás persze fájdalmas,

ám nem követi gyulladás, nem okoz allergiát. 

A két állatot a következőképpen lehet megkülönböztetni: a tőrösdarázs nőstényének feje vörös, a hímé fekete – A lódarázsé sárgás-vöröses. A tőrösdarázs tora mindkét nemnél fekete, az ugyancsak fekete potrohon csaknem összefolyó, négy nagy sárga folt van. Emellett a hímek torát sűrű, vörös szőrzet borítja, a potrohon pedig mindkét ivaron vöröses-barnás szőrfoltokat látunk. – A lódarázs nem szőrös, potrohát pedig sok, vékony fekete és sárga sáv díszíti.

Különben a lódarázsnak is napokig, hetekig tartó gyulladást okozó csípése miatt van annyira rossz híre, alapvetően szelíd rovarnak számít, azonban a fészke közelében nagyon agresszív tud lenni. 

Hogy a tőrösdarázs mennyire ártalmatlan, azt remekül mutatja ez a videó, amelynek készítője órákon át volt a közvetlen közelükben, és rá sem hederítettek. 

A rovarok elpuszítása egyébként nem csak teljesen értelmetlen, de komoly büntetést is von maga után, mivel védett állat.

Egy példány eszmei értéke 50.000 forint.

Tavalyelőtt nyáron több milliós kárt, és persze borzasztó környezetpusztítást okozott egy rovarirtó cég, amely a Városligetben tömegesen gyilkolta le a szerencsétlen tőrösdarazsakat, mert azt hitte, lódarazsak.