Őrizetbe vették a Szabad Európa Rádió egyik újságíróját Oroszországban

Őrizetbe vették a Szabad Európa Rádió egyik újságíróját Oroszországban

A sürgős családi ügyben az országba utazó nőt akár ötéves börtönnel is sújthatják. A reptéren már pénzbírságot is kiszabtak rá.

Őrizetbe vették az orosz hatóságok a Szabad Európa Rádió (SZER) egyik szerkesztőjét arra hivatkozva, hogy elmulasztotta külföldi ügynökként regisztráltatni magát, amikor Oroszországban járt - közölte a rádió a honlapján csütörtökön.

Az orosz-amerikai kettős állampolgárságú, Prágában élő Alsu Kurmasheva május 20-án utazott be Oroszországba sürgős családi ügy miatt. Amikor távozni akart, a repülőtéren őrizetbe vették, elvették az útleveleit, és pénzbírságot szabtak ki rá.

Az orosz hatóságok szerdán bejelentették, hogy vádat emeltek Kurmasheva ellen, amiért elmulasztotta "külföldi ügynökként" regisztráltatni magát - közölte a Szabad Európa Rádió.

A külföldi ügynök kifejezést Oroszországban olyan szervezetekre, újságírókra, aktivistákra, akár művészekre alkalmazzák, akikről úgy tartják, hogy külföldi támogatású politikai tevékenységet folytatnak.

A Szabad Európa Rádió közleményében követelte, hogy engedjék szabadon Alsu Kurmashevát, hogy mielőbb hazatérhessen a családjához. A közlemény szerint

az újságírónőre akár ötéves börtönbüntetést is kiszabhatnak.

A Tatar-Inform orosz hírügynökség az üggyel kapcsolatban közölte: Kurmashevát azért vették őrizetbe, mert Oroszország katonai tevékenységéről gyűjtött információkat.

Oroszországban a sajtó működését különösen szigorúan kezdték ellenőrizni az Ukrajna ellen indított háború megindítása után. Számos független hírközlő médiumot bezárásra kényszerítettek, és több újságírót, illetve kiadványt "külföldi ügynöknek" minősítettek.

Miután márciusban kémkedés vádjával őrizetbe vették Evan Gershkovichot, a The Wall Street Journal munkatársát, szinte az összes amerikai újságíró távozott Oroszországból. A prágai és washingtoni központtal működő Szabad Európa Rádió működését az amerikai kongresszus finanszírozza.

A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű jogvédő szervezet aggodalmának adott hangot szerdán amiatt, hogy Kurmashevát "hamis vádak" alapján őrizetbe vették, és felszólította az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék őt szabadon.

(Címlapkép: Alsu Kurmasheva - Facebook)