Orosz dróntámadások érték Kijevet és Dél-Ukrajnát

Orosz dróntámadások érték Kijevet és Dél-Ukrajnát

Az ukrán légierő közlése szerint a légvédelmi rendszereik éjszaka 40-et megsemmisítettek a 45 támadó, pilóta nélküli repülőgépből. Közben Zelenszkij újabb személycseréket hajtott végre.

Oroszország dróntámadásokat indított Kijev és Dél-Ukrajna ellen, legalább egy civil megsebesült, megsérült egy gázvezeték, továbbá károk keletkezetek lakóépületekben, valamint Mikolajiv folyami és tengeri kikötőben - közölte vasárnap az ukrán hadsereg az MTI beszámolója szerint.

Az ukrán légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson számolt be arról, hogy légvédelmi rendszerei az éjszaka folyamán 40-et megsemmisítettek a 45 Sahid támadó, pilóta nélküli repülőgépből.

"A légiriadó a fővárosban csaknem két órán át tartott" - közölte Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője a Telegramon. Hozzátette, hogy Kijev felett az összes drónt megsemmisítették. Az előzetes információk szerint a fővárosban vagy annak közelében nem voltak sem áldozatok, sem anyagi károk.

Ukrajna déli katonai parancsnoksága a Telegramon azt közölte, hogy

légvédelmi rendszerei több mint öt órán át működtek, és 26, Oroszországból indított Sahid drónt semmisítettek meg több déli régió, elsősorban a Fekete-tenger melletti Mikolajiv régió felett.

A dél-ukrajnai támadásban legalább egy civil megsérült - közölte a hadsereg. Hozzátették, hogy "az ellenség számára ismét az infrastruktúra és az agrár-ipari létesítmények parti sávja volt a prioritás". Egy lezuhant drón törmelékei és a robbanáshullám lakóházakat és egy gázvezetéket rongált meg Mikolajivban - írta a helyi katonai parancsnokság.

A fekete-tengeri Odessza kikötőjénél a hadsereg közlése szerint négy drón zuhant le.

Zelenszkij további személycseréket hajtott végre az ukrán fegyveres erők parancsnokságán

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb személycseréket hajtott végre az ukrán fegyveres erők parancsnokságán - az erről szóló rendeleteket az elnök hivatalos honlapján tették közzé vasárnap.

Zelenszkij menesztette Szerhij Najevet az ukrán egyesített erők parancsnoki tisztségéből, valamint Makszim Mirgorodszkijt a fegyveres erők légi támadócsapatainak parancsnoki posztjáról.

Más rendeletekben az elnök kinevezte Olekszandr Pavljukot a szárazföldi erők parancsnokává, Jurij Szodolt az egyesített erők parancsnokává, Ihor Szkibjukot a deszant rohamcsapatok parancsnokává, míg Ihor Plakhutát a területi védelmi erők parancsnokává.

(Címlapkép: Orosz dróntámadásban megsérült lakását nézi meg egy nő egy kijevi lakóházban 2023. december 22-én. Ukrán források szerint két ember megsebesült. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)