Sietve töltik a magyar gáztárolókat, de a téli szállításoktól függ, lesz-e elég gázunk

Sietve töltik a magyar gáztárolókat, de a téli szállításoktól függ, lesz-e elég gázunk

Az átlagosnál nagyobb ütemben zajlik a magyarországi gáztárolók feltöltése az utóbbi hetekben, de így is a téli szállításoktól függ majd a gázellátás – írja a G7.

A gazdasági portál szerint

június eleje és augusztus közepe között napi átlagban több mint 23 millió köbméter gáz került a magyar gáztárolókba, így összesen közel 1,8 milliárd köbméter tartalék gyűlt össze ebben az időszakban.

Hozzátették, az elmúlt tíz évben csak kétszer fordult elő ennél gyorsabb ütemű betárolás. A gyors feltöltés miatt nagyot is ugrott a töltöttségi szint, ugyanakkor az még így sem számít kiugrónak.

A G7 cikke szerint augusztus közepére 58 százalék körül jártunk a gáztárolók feltöltöttségével, ami szinte pontosan megfelel a sokévi átlagnak, azonban hozzáteszik, hogy az elmúlt négy évben mindig több gázunk volt az évnek ebben az időszakában.

Ennek magyarázata, hogy

idén későn kezdődött el a betárolás, és tavasz középre rendkívül alacsony szintre juttattuk a tartalékokat.

"Nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül a földgáz, hanem az, hogy lesz-e belőle elegendő" - mondta Palkovics László hétfőn a Vigadóban az államalapítás tiszteletére rendezett ünnepségén. A Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője szerint Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét tekintve, a már betárolt készletek az éves fogyasztás harmadát fedeznék, amivel megelőzzük a 20 százalékos európai átlagot.

Palkovics: Az eddig betárolt földgáz fedezi az éves fogyasztás harmadát

Nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül a földgáz, hanem az, hogy lesz-e belőle elegendő. "Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét tekintve, a már betárolt készletek az éves fogyasztás harmadát fedeznék, amivel megelőzzük a 20 százalékos európai átlagot" - egyebek mellett erről beszélt hétfőn a Vigadóban Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztériumnak az államalapítás tiszteletére rendezett ünnepségén az MTI tudósítása szerint.