Orosz vagy tatár fegyver?

dfZvenigorod a moszkvai régióhoz tartozik. Most épül közelében a fővárost tehermentesítő Központi Körgyűrű. A területen megelőző ásatásokat végeztek és ekkor bukkant elő egy valódi katonai bázis. A szakemberek úgy vélik, hogy IV. (Rettegett) Iván (1547-1584) idejéből származó katonai telephely lehetett. A terület a kérdéses időben, vagyis a 16. században a Dobrinin bojár család birtoka volt, akik a cár ellenfelei közé tartoztak.

A bojár család rezidenciája körül 60 falu volt egykoron. A központban egy nagy tároló helyiséget találtak, ahol fegyverek voltak becsomagolva. Találtak páncélzatot, amelyet egy bőrdobozban tároltak, szablyák, övek, nyilak és egyebek feküdtek.  A régészek szerint tipikus orosz fegyvereket tártak fel az ásatás során, hasonlókat a Kreml Hadtörténeti Múzeumában lehet látni. A legmívesebbeket arannyal és ezüsttel díszítették.

A fegyverek és kiegészítőik szépen el voltak helyezve dobozokban, valószínűleg éppen egy hadjáratra készültek. A kutatók nem foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy az orosz fegyverek mennyiben mutatnak hasonlóságot a korabeli tatár katonai viselettel, holott akkor még sok orosz terület a tatárok igája alatt élt. A 13. század 40-es évei óta ugyanis mongol, majd tatár fennhatóság alatt álltak. Az első igazi győzelmet a nagyhatalmú Arany horda serege ellen éppen Rettegett Iván vívott ki, aki tatár hadakat fogadott fel és úgy tudott győzelmet aratni a kazanyi és az asztahányi kánságok ellen és lehetővé tette az oroszok terjeszkedését a déli, egykori szkíta területek felé. Az ő idején kezdődött meg az orosz gyarmatosítás Szibéria felé. Uralma idején az orosz cárság területe több mint négymillió négyzetkilométerrel nőtt meg.