Moszkva: Az orosz vakcina esetén nem kell teljesen lemondani az alkoholról, de korlátozni kell

Moszkva: Az orosz vakcina esetén nem kell teljesen lemondani az alkoholról, de korlátozni kell

Egy orosz akadémikus szerint csupán korlátozni kell, nem pedig teljesen felfüggeszteni az alkoholfogyasztást a Covid-19 elleni védőoltás idején - jelentette ki a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő intézet igazgatója, Alekszandr Gincburg akadémikus az orosz sajtónak szerdán adott nyilatkozataiban.

Mint ismert, még kedden Anna Popova, az orosz szövetségi fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője arról beszélt a Moscow Times című lapnak, hogy lehetőleg a Szputnyik V-re keresztelt vakcina beadása előtt két héttel nem volna szabad alkoholt fogyasztani. 

Ezt az álláspontot igyekezett feloldani nyilatkozatával Alekszandr Gincburg akadémikus, aki azt mondta, hogy

"Természetesen nincs szó semmilyen totális alkoholtilalomról. A fogyasztás észszerű korlátozásáról van szó, addig, amíg a szervezetben ki nem alakul az immunválasz a koronavírusos fertőzésre"

- hangsúlyozta az akadémikus, hozzátéve: a túlzott alkoholfogyasztás képes jelentősen legyengíteni az immunitást, ami azt jelenti, hogy képes csökkenteni a védőoltás hatékonyságát. Állítása szerint ez nemcsak a Szputnyik V-re, hanem minden vakcinára vonatkozik.

Az orosz tisztifőorvos elmondta, hogy két orosz vakcina "nagyon sikeres" tesztelése folyik 60 évesnél idősebb önkénteseken, és egy hónapon belül lehetővé válik ezeknek a korosztályoknak az oltása. Popova beszámolója szerint Oroszországban 17 tudományos intézet a Covid-19 elleni vakcina 27 változatát hozta létre. Ezek közül eddig kettő kapott ideiglenes regisztrációt, és lépett a tömeges tesztelés stádiumába.

Mihail Misusztyin miniszterelnök egy Oroszországban gyártott termékeket bemutató kiállításon nem zárta ki annak lehetőségét, hogy "robbanásszerűen" megnőjön a kereslet a világon a Covid-19 elleni orosz vakcinák iránt, ami elősegítené a nem nyersanyagalapú export fejlesztését. Megjegyezte ugyanakkor, hogy oltóanyaggal elsősorban az orosz igényeket fogják kielégíteni.

(Az MTI tudósítója nyomán)