Oroszország kiutasított két amerikai diplomatát, hét napjuk van távozni

Oroszország kiutasított két amerikai diplomatát, hét napjuk van távozni

Az orosz fél szerint a diplomaták kapcsolatot tartottak fenn Robert Sonovval, az amerikai konzulátus orosz állampolgárságú volt alkalmazottjával.

Oroszország nemkívánatos személynek minősítette a moszkvai amerikai nagykövetség két alkalmazottját

- közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

Az orosz tárcához bekérették Lynne Tracyt, az Egyesült Államok moszkvai diplomáciai képviseletének vezetőjét, akinek "kemény tiltakozás keretében" hivatalos jegyzéket adtak át, amely szerint Jeffrey Sillin, az amerikai nagykövetség első titkára és David Bernstein, a nagykövetség második titkára diplomáciai státusával összeegyeztethetetlen tevékenységet végzett.

A két diplomatának hét napon belül el kell hagynia Oroszország területét, persona non grata státusban.

Az MTI tolmácsolta tájékoztatás szerint az amerikai diplomaták kapcsolatot tartottak fenn az orosz nemzetbiztonságnak ártó, fizetett informátori tevékenységgel megvádolt Robert Sonovval, az amerikai konzulátus orosz állampolgárságú volt alkalmazottjával.

A közleményben azt írták: Oroszország elvárja, hogy az Egyesült Államok vonja le a szükséges következtetéseket a két oroszországi diplomata kiutasítása után, és tartózkodjon a konfrontatív lépésektől. A diplomáciai tárca hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének törvénysértő tevékenységét - beleértve a fogadó ország belügyeibe való beavatkozást - elfogadhatatlannak tartják, és ezt az orosz fél határozottan meg fogja akadályozni - ígérték.

Sajtóforrások szerint Robert Sonov több mint 25 éven át a vlagyivosztoki amerikai főkonzulátus alkalmazottja volt, mígnem az orosz kormány 2021-ben felszólította a képviseletet a helyi alkalmazottak elbocsátására. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal vádolta meg májusban Sonovot, hogy információt gyűjtött a moszkvai amerikai nagykövetség számára arról, miként befolyásolta az oroszországi részleges mozgósítás a közhangulatot a 2024-es elnökválasztás előtt. Az FSZB közölte, hogy az ügyben meg akarja hallgatni az amerikai nagykövetség munkatársait.

(Címlapkép: Moszkva, Kreml - Pixabay)