27 orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból

27 orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból

Újabb 27 orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból - közölte Anatolij Antonov orosz nagykövet a hétvégén a Szolovjov Live YouTube-csatornának nyilatkozva.

A misszióvezető szerint a diplomaták családtagjaikkal együtt január 30-án fognak elutazni. Az egyesült államokbeli diplomáciai képviseletek további 27 alkalmazottjának június 30-án kell majd elhagynia az állomáshelyét.

Antonov hangoztatta, hogy az orosz diplomáciai képviseletek káderhiánnyal küzdenek. Nehezményezte, hogy a házastársak vízumának megvonása, illetve az a tény, hogy gyerekek nem kaptak beutazási engedélyt, családok szétszakadásához vezetett.

"Nem értem, hogy mi a célja az orosz diplomaták családjai szétválasztásának" 

- nyilatkozta a nagykövet.

Antonov kifogásolta, hogy az amerikai fél továbbra is ellenfélként tekint Oroszországra és az amerikai hivatalnokok kizárólag az őket érdeklő kérdésekről hajlandóak alapvetően Moszkvának a nyugati orosz határok mentén folytatott "agresszív" politikájáról tárgyalni, ami megnehezíti a kétoldalú kapcsolatok alakítását. Úgy vélekedett, hogy Washington az Ukrajna elleni orosz "fenyegetés" állandó emlegetésével Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kudarcait próbálja mentegetni. 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}  

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke vasárnap a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette:

biztos abban, hogy Moszkva megfelelő és arányos választ fog adni a lépésre.

Válaszul orosz diplomaták korábbi kiutasítására, valamint az Oroszország ellen bevezetett szankciókra, Moszkva áprilisban korlátozta orosz állampolgárok alkalmazását a moszkvai amerikai nagykövetség számára. Augusztus 1. óta a képviseleten 120 munkatárs dolgozik, ami öt év óta a legalacsonyabb létszám. 2017-ben még tízszer ennyien voltak. A csökkenésre hivatkozva a diplomatavízumokon kívül minden más amerikai beutazási engedély kiadása leállt Moszkvában. 

Oroszországnak október végén Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint mintegy 200 diplomatája volt az Egyesült Államokban, de ebben a számban benne foglaltak az ENSZ mellett működő állandó képviselet alkalmazottjai is.

(MTI)