Kelet felől is elvárjuk a tiszteletet - a Jobbik tiltakozik a sarló-kalapácsos orosz motorosok látogatása ellen

Semmilyen irányból ne tűrjük a kegyeletsértést!

Közlményében Gyöngyösi Márton emlékeztet: a Jobbik a kezdetektől fogva élharcosa volt annak, hogy a magyar politikai elit

"két évtizedes csőlátású euroatlantizmusával szemben hazánk külpolitikai téren újra nyisson a tőlünk keletre fekvő államok, köztük Oroszország felé."

A párt meggyőződése, hogy nem szerencsés, ha külkapcsolatainkat "a jelenre és a jövőre való tekintet nélkül a múlt árnyaitól tesszük függővé", ezért fontosnak tartják a keleti országokkal való, "kölcsönös előnyökön alapuló baráti viszonyrendszer" kialakítását.

"A jó barátság és előnyös kapcsolatok alapja ugyanakkor az egymás iránt tanúsított tisztelet és megértés."

 - szögezi le a jobbikos országgyűlési képviselő. 

 Gyöngyösi szerint Magyarország

"sem nyugatról, sem keletről nem engedheti meg, hogy sorsába beavatkozzanak, történelmi tragédiáit figyelmen kívül hagyják és nemzeti emlékezetét átírják."

Itt jártak Putyin motorosai

Május 4-én tucatnyi motoros látogatott a Fiumei úti Sírkertbe, hogy megkoszorúzzák az ott található szovjet emlékművet. A látogatók szerelésén sok esetben Magyarország törvényei által tiltott, kommunista önkényuralmi jelképek voltak láthatók, ám emiatt természetesen nem léptek a magyar hatóságok.A látogatásról a 168 Óra készített videót:

A Jobbik külpolitikai alapvetése, hogy minden ország szokásait, sajátosságait tiszteletben kell tartani, ám ezt a tiszteletet Magyarországgal és a magyar nemzettel szemben is joggal várhatjuk el másoktól - szögezi le a politikus.

A Jobbik reméli, hogy az antikommunizmusára oly büszke Fidesz vezette magyar kormány és a Külgazdasági és Külügyminisztérium

most kelet felől is megkéri a magyaroknak járó tiszteletet,

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig felemeli szavát a tiltott kommunista önkényuralmi jelképeket viselő orosz motorosok provokatív látogatása és megemlékezése ügyében és választ vár az orosz külképviselettől az eseménnyel kapcsolatban.

A 168 óra tegnapelőtt írta meg, hogy az Éjjeli Farkasok nevű orosz motoros banda európai körútjuk keretében Budapestre látogattak, ahol a Fiumei úti sírkertben található szovjet katonai emlékművet koszorúzták meg. A látogatók szerelésén sok esetben Magyarország törvényei által tiltott, kommunista önkényuralmi jelképek voltak láthatók. 

A nyilvánvaló törvénysértéssel szemben azonban 

a magyar hatóságok semmilyen módon nem léptek fel. 

Ellentétben a lengyelekkel, akik a hét elején be sem engedték az országba az orosz motorosokat. 

Kik ezek a komcsi motorosok?

Az Éjjeli Farkasok nevű motoros banda 1989-ben alakult, példaképük az amerikai Hells Angels. A társaság elég érdekes utat járt be.

 

Kezdetben kifejezetten antikommunista, a bolsevik diktatúrával szembehelyezkedő állásponton voltak. Ám, ahogyan Putyin elnökké választása után, a kétezres évek elején  egyre közelebb kerültek a hatalomhoz, ez az álláspont úgy puhult fel, majd fordult meg a szöges ellentétére. 

 

Mára ott tartanak, hogy sarló-kalapácsos és vörös csillagos jelvényekkel és zászlókkal vonulnak fel, a Szovjetuniót és a Vörös Hadsereget dicsőítve. A banda az orosz elnök leglelkesebb támogatói közé tartozik, néhány évvel ezelőtt egyik felvonulásukat maga Putyin vezette fel.