Moszkva kész megszakítani a viszonyt az EU-val

Moszkva kész megszakítani a viszonyt az EU-val

Oroszország és az Európai Unió kapcsolatainak megszakítását helyezte kilátásba pénteken az orosz külügyminiszter, arra az esetre, ha Brüsszel újabb szankciókat vezetne be Moszkva ellen - írja az MTI.

Készek vagyunk erre. Ha még egyszer azt látjuk (....), hogy egyes területeket olyan szankciókkal terhelnek, amelyek kockázatot teremtenek a gazdaságunk számára, egyebek között a legérzékenyebb ágazatokban

- mondta egy kérdésre válaszolva Szergej Lavrov a Szolovjov LIVE YouTube-csatornán.
    "Mi nem akarunk elszigetelődni a világtól, de készen kell állnunk erre. Ha békét akarsz, készülj a háborúra!" - tette hozzá.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Lavrov által elmondottakról újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszországnak fel kell készülnie a barátságtalan lépésekre az EU részéről, ám fejleszteni kívánja kapcsolatait az unióval. Kifogásolta, hogy a média a szövegkörnyezetből kiragadva, szenzációként tálalta az orosz diplomácia vezetőjének kijelentését, úgy, mintha Moszkva kezdeményezné a kapcsolatok megszakítását.

Nemzetközi körözést adtak ki az oroszországi tüntetések szervezője ellen

Nemzetközi körözést adott ki az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus regionális támogató csoportjait, törzseit irányító Leonyid Volkov ellen, aki az elmúlt hetek nem engedélyezett oroszországi tüntetéseinek fő szervezője volt. Egy moszkvai kerületi bíróság szerdán távollétében elrendelte a gyanúsított letartóztatását két hónapra.

"A lényeg az, hogy mi ezt (a kapcsolatok megszakítását) nem akarjuk, mi fejleszteni akarjuk a kapcsolatokat az Európai Unióval. De ha az Európai Unió ezen az úton fog haladni (további, gazdasági kockázatot jelentő szankciókat vezet be), akkor mi erre készek leszünk, mert fel kell készülni a legrosszabbra" - mondta.

Mint mondta, Oroszországnak jó előre fel kell készülnie arra, hogy a "szélsőségesen destruktív", az orosz érdekeknek és infrastruktúrának kárt okozó irányvonallal találkozik.

"Önfenntartónak kell lennünk, biztosítanunk kell biztonságunkat a legérzékenyebb stratégiai területeken, készen kell állunk, hogy nemzeti infrastruktúrával cseréljünk fel mindent, amitől megfoszthatnak bennünket abban az esetben, ha az őrület fog felülkerekedni, és ha az EU részéről ilyen barátságtalan lépések történnek" - mondta.

Megjegyezte, hogy az EU-ban vannak megdöbbenést keltő és józan hangok is, és egyelőre nehéz megmondani, hogy melyik álláspont kerekedik felül.

A hétfő nem a diplomatáknak kedvez: Németország, Lengyelország és Svédország kiutasított egy-egy orosz diplomatát

Németország, Lengyelország és Svédország hétfőn a múltheti orosz lépésekre adott válaszintézkedésként kiutasított egy-egy orosz diplomatát. Az érintett országok külügyminisztériumainak hétfői közlése szerint a poznani orosz főkonzulátus, a berlini orosz nagykövetség, illetve a stockholmi orosz nagykövetség egy-egy munkatársát nyilvánították nemkívánatos személynek.

"Mi akkor leszünk készen a szakításra, ha ez az EU kezdeményezése alapján történik meg. A magunk részéről  állhatatosan egyenrangú és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre hívjuk fel az uniósokat, ez volt amiről Szergej Lavrov szólt" - tájékoztatta az orosz diplomáciai tárca a TASZSZ hírügynökséget.

A Bloomberg hírügynökség európai forrásokra hivatkozó csütörtöki jelentése szerint az EU-ban újabb gazdasági büntetőintézkedések bevezetését vették fontolóra Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyével összefüggésben. A Reuters pénteken azt írta három uniós diplomatát idézve, hogy az unió február folyamán utazási tilalmat és kinnlevőség-befagyasztást rendelhet el Vlagyimir Putyin orosz elnök több közeli szövetségese ellen, miután Berlin és Párizs is jelezte, hogy egyetértene ezekkel az intézkedésekkel.

Marija Zaharova külügyi szóvivő csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az újabb uniós szankciókat elkerülhetetlenül arányos válasz fogja követni. Teljesen megengedhetetlennek nevezte a hivatkozást az emberi jogokra és a demokratikus elvekre a geopolitikai eszközrendszer részeként.

Úgy vélekedett, hogy az uniós büntetőintézkedések bevezetése különösen cinikusnak fog tűnni, azzal összevetve, hogy "Brüsszel totálisan semmibe veszi" az orosz ajkú lakosság és tömegtájékoztatási eszközök jogainak megsértését a balti államokban, és azt, hogy Európában milyen "kegyetlenül" fojtják el a tiltakozó megmozdulásokat.

"...ez az önkény megerősödéséhez és a nemzetközi jog eróziójához vezet a nemzetközi kapcsolatokban" - hangoztatta Zaharova.

"Ismételten megerősítjük elvi álláspontunkat az ENSZ Biztonsági Tanácsát megkerülő egyoldalú korlátozó intézkedések jogtalanságáról" - tette hozzá a szóvivő, és az egyenrangú, konstruktív párbeszédhez való visszatérésre szólította fel az uniót.