A német kancellár szerint belátható időn belül nem lesz partneri viszony Oroszországgal

A német kancellár szerint belátható időn belül nem lesz partneri viszony Oroszországgal

Elképzelhetetlen, hogy a Nyugat partneri kapcsolatot alakít ki Oroszországgal a belátható jövőben - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Az MTI szerint a kancellár a következő napok nagyszabású nemzetközi tanácskozásaival - EU-csúccsal, EU-Nyugat-Balkán vezetői találkozóval, a NATO-csúccsal és a G7-országok vezetőinek németországi találkozójával - kapcsolatos német kormányálláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy meg kell adni a EU-s tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának, és meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatását folytatni kell, és "Marshall-tervet" kell kidolgozni az ország újjáépítésére.

A NATO és Oroszország különleges viszonyáról szóló 1997-es alapokmányt ugyan meg kell őrizni, de le kell tenni arról a 2010-ben kitűzött célról, hogy a katonai szövetség stratégiai kapcsolatot alakít ki Oroszországgal. Egy ilyen kapcsolat az Ukrajna ellen háborúzó államfő, Vlagyimir "Putyin agresszív és imperialista Oroszországával elképzelhetetlen a belátható jövőben" - mondta Olaf Scholz.