Oroszország rakétákat telepít Európába

Moszkva szerint logikus ellenlépésről van szó.

Sajtóértesülések szerint Oroszország a korábbi gyakorlattal ellentétben most állandó rakétavédelmi rendszert telepít Kalinyingrád területére, ezzel ellensúlyozva a NATO európai erődemonstrációját.

Viktor Ozerov, az Orosz Szövetségi Tanács védelmi bizottságának elnöke a Ria Novosztyi orosz hírügynökség értesüléseire reagálva közölte:

"Az ilyen jellegű fenyegetésekre reagálva, ellenintézkedésként kiegészítő erőket kell felvonultatnunk. A jelenlegi erősítés S-400-as és Iskander-rendszerek kalinyingrádi telepítését is magában foglalja."

A kijelentés valóságtartalmát a Kreml egyelőre nem erősítette meg, mindenesetre a lépés egybevágna az elemzők által jelzettekkel, miszerint Donald Trump elnökké választásával Moszkva sokkal agresszívebb védelmi politikát folytathat majd Kelet-Európában. De Putyin azon nyilatkozatait is alátámasztaná, miszerint Oroszországnak reagálnia kell a NATO egyre intenzívebb európai jelenlétére.

Az orosz elnök mai, a szövetséget kritizáló közleményében így fogalmazott:

"Néha olyan benyomás alakul ki, mintha az atlanti táboron belül fenn kellene tartani az engedelmességet és a fegyelmet, és ehhez külső ellenségre van szükség."

Egy hétfői tévéinterjúban Putyin, arra kérdésre reagálva, hogy miért érzi, hogy hazájának válaszolnia kell a NATO kihívásaira, így fogalmazott:

"Mit kéne tennünk? Ellenlépéseket kell tennünk, ami azt jelenti, hogy a számunkra vélhetően fenyegetést jelentő létesítményeket kezdjük el célba venni a rakétarendszereinkkel."