Katonai szakértő: ha nem állnak le az oroszok, órák kérdése lehet a háború

Katonai szakértő: ha nem állnak le az oroszok, órák kérdése lehet a háború

A legfőbb kérdés most az, hogy meddig vonulnak be az orosz csapatok, megállnak-e tűzvonalnál, és mit reagálnak az ukránok - mondta Resperger István ezredes a Spirit FM Aktuál című reggeli rádióműsorában. 

Az atv.hu-n megjelent szemléből kiderül, a Nemzetbiztonsági Intézet igazgatója szerint hiába ült össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa, határozatot nem tudnak hozni az orosz vétó miatt.

"Órák kérdése, hogy mi fog történni, hogy az orosz csapatok megállnak-e a tűzszüneti vonalnál. Ha ez nem történik meg, akkor akár a fegyveres konfliktus sem lehetne kizárható"

– mondta az ezredes.

Orbán Viktor összehívta a Nemzetbiztonsági kabinetet az orosz-ukrán válság miatt

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedden reggel a Karmelita kolostorban összeült a magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetje az ukrán válsághelyzet áttekintése és a szükséges döntések meghozatala céljából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Mint mondta, az ülésen Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter vesz részt.

Resperger szerint Magyarországon is készülnek az esetleges háborúval kapcsolatos forgatókönyvek. 

Három lehetőségről beszélt: 

  1. nem történik semmi, 
  2. fegyveres konfliktus alakulna ki az orosz-ukrán fronton, akkor talán csapatokat lehetne rendelni a határmenti településekre,
  3. ha pedig egy esetleges fegyveres konfliktus kerülne közel Magyarországhoz, akkor a humanitárius feladatokra is fel kell készülni.