Orbán Viktor „békemissziónak" nevezte moszkvai látogatását

Orbán Viktor „békemissziónak" nevezte moszkvai látogatását

Magyarország az orosz-magyar gázszállítási szerződében szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában, miután találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés.

Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár. Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni.

A mai Népszava arról számolt be, hogy a KSH adatai alapján októberben negyedével többet kért Magyarországtól Moszkva a fűtőanyagért, ami így már a rezsicsökkentett lakossági díj több mint háromszorosára nőtt. 2021 októberében, az új magyar-orosz gázbeszerzési megállapodás hatályba lépésekor negyedével ugrott Magyarország orosz gázára. Tehát, a kormány nem mondott igazat, amikor ennek kapcsán a "rezsicsökkentés fenntartásáról" beszélt.

A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal, a Szputnyikkal mintegy 900 ezer magyart oltottak be.

Orbán szerint a nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétoldalú együttműködésében. Emlékeztetett arra, hogy 13 éve találkoztak először, ez már a 12. találkozójuk, ami ritkaság.

"Az elmúlt 13 évből nekünk kettőnknek van a leghosszabb emlékezete az EU és Oroszország viszonylatában"

- fogalmazott a miniszterelnök.

A közelgő magyar választásra kitérve, egyetértettek abban, hogy azt követően is még sokáig szeretnének együttműködni.

"Szeretnék nyerni, jó reményeim vannak arra, hogy hosszú évekig működhetünk együtt"

- jelentette ki Orbán Viktor.

Putyin úgy fogalmazott, hogy sok mindent tettek együtt, ami a nép javát szolgálja, és nagyon reméli, hogy ezt a munkát folytatni tudják. Mindketten méltatták a közös munkát a gazdaság más területein is. Orbán Viktor egyebek között leszögezte, hogy a paksi atomerőművel kapcsolatos együttműködés "ragyogóan halad", a magyar beruházások, amelyeket az orosz kormány is engedélyezett, megtörténtek.

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy a látogatása „békemisszió" is, az Európai Unió részéről " készen állnak egy ésszerű megállapodásra", az EU egyetlen vezetője sem akar háborút.

Orosz sajtó: Putyin a magyar miniszterelnököt méltatta a gázszerződés miatt

A hosszú távú szerződések miatt lehet az, hogy Budapest az európai piaci ár ötödéért kapjon orosz gázt. Ezt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen a Kremlben - írja a TASZ hírügynökség. A tudósítás szerint Putyin méltatta a magyar miniszterelnököt a hosszú távra megkötött Gazprom-szerződés miatt.

Ahogy korábban írtunk róla, az orosz-ukrán konfliktus miatt rendkívül rossz irányba fordult Európa és Oroszország viszonya. Nem véletlen, hogy az uniós külügyminiszterek a múlt héten közös nyilatkozatban fejezték ki, hogy amennyiben Oroszország az agresszió útjára lépne, akkor komoly gazdasági szankciókra számíthat. Az EP védelmi bizottságának elnöke, Nathalie Loiseau figyelmeztette is Orbán Viktort.

„Nincs kétségünk arról, hogy Vlagyimir Putyin meg akarja osztani Európát. Nagyon bízom abban, hogy Orbán Viktor felismeri, mi forog kockán és ragaszkodik majd az unió egységének üzenetéhez." 

Szijjártó a párbeszéd erősítéséről beszélt

Az MTI szerint Szijjártó Péter másfél órás megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amelyet követően kiemelte, hogy az utóbbi időszakban rendkívül súlyos feszültség alakult ki a közép-kelet-európai térségben, ami határozottan ellentétes Magyarország nemzetbiztonsági érdekeivel.

Szijjártó Péter jó hírnek nevezte, hogy komoly egyeztetések kezdődtek a nyugati szövetségesek és Oroszország vezetői között. Emmanuel Macron francia államfő például az utóbbi napokban kétszer is beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, míg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nap folyamán amerikai kollégájával, Antony Blinkennel fog tárgyalni. Emellett egyeztetés alatt van egy telefonhívás Vlagyimir Putyin és Boris Johnson brit kormányfő között és hamarosan brit miniszteri delegáció is érkezhet Moszkvába - sorolta.

"A párbeszédhullám reményt ad arra, hogy ezt a feszültséget lehet csökkenteni, ami teljes mértékben megegyezik a mi nemzetbiztonsági érdekeinkkel is. Hiszen emlékeztessük magunkat arra, hogy amikor csak konfliktus volt Kelet és Nyugat között, azon mi, közép-európaiak mindig rajta vesztettünk"

- mondta a külügyminiszter. 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}