Az orosz-ukrán háború miatt akár 22 százalékkal is nőhetnek az élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint negatív következményekkel jár a globális élelmiszerpiacra az Ukrajna elleni orosz háború – számolt be az MTI. Oroszország és Ukrajna a mezőgazdasági nyersanyagok és élelmiszerek jelentős termelői és exportőrei.

A FAO előrejelzése szerint a két országból származó gabona- és napraforgómag-export hirtelen és meredek visszaesésének lehetséges hatásait a 2022/2023-as mezőgazdasági szezonban csak részben tudják majd ellensúlyozni az alternatív források.

Számos más exportáló ország termelési és ellátási képességét korlátozhatják a magas termelési és ráfordítási költségek –olvasható a szervezet közleményében, amely szerint az ebből eredő globális kínálati hiány

az egyébként is emelkedő nemzetközi élelmiszer- és takarmányárakat 8-22 százalékkal növelheti.

A FAO adatai szerint Oroszország és Ukrajna együttes részesedése a 2016/2017 és 2020/2021 közötti mezőgazdasági szezonban a globális árpatermésből 19 százalék, a búzatermésből 14 százalék, kukoricából pedig 4 százalék volt. Az olajos magvak kategórián belül a napraforgóolaj termelés több mint felét adták.