Mariupoli városvezetés szerint az oroszok krematóriumokban égetik el civilek holttesteit

Mariupoli városvezetés szerint az oroszok krematóriumokban égetik el civilek holttesteit

Az Azovi-tenger partján fekvő, Donyeck megyei Mariupolba benyomult orosz erők mobil krematóriumokat alakítottak ki, amelyekben az általuk megölt civil lakosok holttesteit égetik el, hogy eltüntessék a bűntetteik nyomait - írta szerdán az ukrajnai kikötőváros vezetése a Telegram üzenetküldő portálon.

A közlemény szerint - amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - miután komoly nemzetközi visszhangot váltott ki a Kijev környéki Bucsában elkövetett vérengzés, a legfelső orosz katonai vezetés elrendelte, hogy semmisítsék meg az orosz hadsereg Mariupolban elkövetett bűncselekményeinek minden bizonyítékát. "Egy héttel ezelőtti óvatos becslések szerint is legalább ötezren haltak meg a városban. Tekintettel a város méretére, a katasztrofális pusztításra, a blokád időtartamára és a kemény ellenállásra, mariupoli civilek tízezrei válhatnak a megszállók áldozataivá" - írta a városi tanács.

Hozzátette:

Az orosz csapatok nemcsak a holttesteket égetik el, hanem az általuk elkövetett atrocitások lehetséges szemtanúit is igyekeznek felderíteni és "megsemmisíteni". A városvezetés szemtanúkra hivatkozva hozzátette, hogy mindezekbe bevonták a donyecki Moszkva-barát szakadárok különleges egységeit is.

"A náci koncentrációs táborok fennállása óta a világ nem látott akkora mértékű tragédiát, mint amilyen Mariupolban történt. Az oroszok az egész városunkat haláltáborrá változtatták" - fogalmazott Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere. A kikötővárost március eleje óta tartja blokád alatt az orosz hadsereg, miközben folyamatosan lő óvóhelyként szolgáló polgári épületeket - emlékeztetett a hírportál. Hozzátette, hogy az orosz erők nem engednek be a városba segélyszállítmányokat sem, ami miatt mariupoliak elmondása szerint már többen éhen haltak a városban.

Ukrajna keleti részében Harkiv, Donyeck és Luhanszk megyék vezetése arra szólította fel a helyi lakosokat, hogy mielőbb távozzanak el lakóhelyükről, amíg van lehetőségük elhagyni ezeket a régiókat.

Erről Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős tárca vezetője beszélt egy szerdai tévéműsorban, hozzátéve: az ukrán vezetés mindent megtesz azért, hogy a lakosok kimenekítése szervezetten folyjon.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó hírül adta, hogy az orosz erők tüzérségi csapást mértek a Donyecktől délnyugatra fekvő Vuhledar településen egy humanitárius segélyelosztó helyre, aminek következtében az épp akkor sorban álló emberek közül az előzetes információk szerint ketten életüket vesztették és öten megsebesültek. Kirilenko hozzátette, hogy az ukrán hatóságok dokumentálnak minden bűncselekményt, amelyet az Oroszországi Föderáció Ukrajna területén elkövet.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegramon közzétett videoüzenetében arra figyelmeztetett, hogy az orosz csapatok új erőket és haditechnikát vonnak a régióba. Szerinte 3-4 napon belül nagyszabású támadást fognak indítani.

Az ukrán vezérkar reggel arról számolt be, hogy a déli országrészben lévő Herszon megyében az ukrán hadsereg visszavett három települést az orosz erők megszállása alól. A katonai vezetés hozzátette, hogy továbbra is heves harcok folynak a régióban Olekszandrivka településnél.

A kijevi vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 18 600 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 150 orosz repülőgépet, 135 helikoptert, hét hadihajót, 684 harckocsit, 1861 páncélozott harcjárművet, 332 tüzérségi és 55 légvédelmi rendszert, valamint 107 rakéta-sorozatvetőt.

Herman Haluscsenko ukrán energetikai miniszter szerdán az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva közölte, hogy információi szerint az orosz csapatok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű területén jelenleg 300-500 orosz katona és mintegy ötven nehéztüzérségi fegyver van. Elmondta, hogy az orosz Roszatom emberei és ukrán szakemberek is tartózkodnak az nukleáris létesítményben, amely ha korlátozott mértékben is, de üzemel. Szavai szerint jelenleg csak két vonalon szolgáltat villanyáramot.

(MTI)