Menekültek százai érkeznek Ukrajnából a Nyugatiba

Menekültek százai érkeznek Ukrajnából a Nyugatiba

Harmadik napja vagyunk úton. Odesszából jöttünk a férjemmel, úgy tudjuk, otthon mindenki jól van

- mondta az Alfahírnek Alena a Nyugati pályaudvaron, ahol több száz ukrán, kárpátaljai magyar, illetve a háború sújtotta országban tanuló afrikai diák próbált információkhoz jutni.

Az Ukrajnából érkezett fiatal pár Varsóba szeretne továbbmenni.

Ott, ha minden jól megy, akkor lesz munkánk, és tudunk majd segíteni az otthon maradt rokonainknak. Ha véget ér a háború, mindenképpen visszamegyünk

- tette hozzá Alena.

Olyanok is szép számmal voltak, akik már korábban megérkeztek Magyarországra, és a hozzátartozóikat várják a Nyugatiban.

Lakatos Zita és Oláh Zsolt a Kárpátaljai Nagydobronyból jöttek, és a lányukat várták a pályaudvaron. 

Már vasárnap megérkeztünk, de azóta nem tudtunk beszélni a lányunkkal, aki két gyerekkel próbál most átjutni. A két unokám élete a legfontosabb

- mondta Lakatos Zita. Férje, Zsolt szerint a keletről érkező ukrán nacionalisták fenyegetik a magyarokat.

Azt mondják, vissza se jöjjünk, mert Ukrajna az ukránoké. Mi biztos, hogy visszamegyünk, persze azt sem tudjuk, lesz-e még otthonunk, mert ez a háború mindent bizonytalanná tett Kárpátalján. Nem tudjuk még, hogy hol alszunk ma este, de vannak itt ismerőseink, barátaink, mert én korábban itt dolgoztam, Budapesten

- közölte Oláh Zsolt.

Az Ukrajnából érkezetteket a Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársai segítik a pályaudvaron. Étellel, teával várják az érkezőket, és segítenek a továbbindulásban is. Ilona és két barátnője Ungvárról jöttek, és két napja segítenek a Nyugati pályaudvaron.

Mi most főleg tolmácsolunk, fordítunk, mert sokan csak ukránul vagy oroszul beszélnek. Találkoztunk egészen elképesztő sorsokkal. Nemrég irányítottunk el egy testvérpárt a repülőtérre, akik Kijevből jöttek, de úgy, hogy a behívójukat akarták átvetetni velük. Az egyik barátjuk azzal hívta fel őket, hogy most vette át a katonai behívóját. Erre azonnal elhagyták az otthonukat, és két nap után most érkeztek meg.

Ilona szerint az orosz támadás nem valószínű, hogy a keleti területeknél tovább megy, de mint mondta, Kárpátalján most sokan pánikba estek.

Ugyanakkor nehéz megszerezni a szükséges papírokat. Ma találkoztunk egy olyan családdal, akiknél az egyik gyermeknek nem volt útlevele, ezért először leszállították őket az ukránok a határnál, de végül aztán továbbengedték őket. Ez a család azóta továbbment Ausztria felé. Egyébként, akik ideérkeznek, szinte mind továbbmennek. Nem akarnak Magyarországon maradni, de többségük vissza akar térni a háború után

- közölte Ilona.

Benjámin a Református Szeretetszolgálat aktivistája. Egész nap a Nyugatiban segített a menekülteknek.

Volt, aki mindenét hátrahagyta. Olyannal is találkoztam, aki orosz volt, és mégis ellenezte a háborút. Korábban már harcolt az orosz hadsereg ellen Ukrajna keleti felén. Azt mondta, akkor szerencsésen túlélte, most viszont már nem várta meg a behívót.

A Nyugati pályaudvaron nemcsak szervezetten fogadják a háború elől menekülőket. Sokan magánszemélyként táblákkal angolul, oroszul, ukránul és persze magyarul jelzik, hogy segítenek az érkezőknek. A kormány ugyan múlt héten jelezte, hogy minden segítséget megadnak a menekülteknek, de úgy tűnik, a vonattal érkezőkre ez nem volt érvényes, mert csak lelkiismeretes önkéntesek próbálnak segíteni a Nyugatiban.

„Attól félünk a leginkább, hogy a családunkban valaki meghal" - Helyszíni riport az ukrán-magyar határról

A 2015-ös közel-keleti migrációs válság után Magyarország újabb menekülthullámmal néz szembe. Az orosz invázió miatt Ukrajnából tömegek indultak el nyugat felé. Vajon a háború elől menekülnek, vagy a gazdasági jólét vonzza őket? Visszatérnének-e szülőföldjükre vagy Magyarországon, esetleg Nyugat-Európában képzelik el jövőjüket?

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}