Festékspray-vel a háború ellen: A világ utcai művészei is csatasorba álltak

Festékspray-vel a háború ellen: A világ utcai művészei is csatasorba álltak

Tizenharmadik napja tart Putyin Ukrajna elleni háborúja. Az invázió, melynek példátlan agressziójával szemben nemcsak katonák, hanem civil férfiak és nők is az életük árán küzdenek. Így érthető, hogy a világ különböző pontjain élő utcai művészek sem hagyhatják szó nélkül a történéseket, ezért az igazságtalanság ellen a maguk módján vonultak háborúba Ororszország ellen.

Művészként a felszólalás és az elítélő bejegyzések helyett békés fegyverüket vitték az utcára Ukrajna támogatásának kifejezésére, és olyan falfestményekkel fújták be az épületek oldalait, melyek egyszerre lenyűgözőek, mégis sokkolóan elgondolkodtatóak az elmúlt közel két hét történéseiből.

Wales, Svédország, az Egyesült Államok, Anglia, Finnország, Németország, Olaszország, Franciaország, Skócia, Litvánia, Indonézia és még egy tucatnyi ország városa vált ezekben a napokban háborúellenes galériákká, melyek hol Putyint kritizálják, hol pedig az ukrán népnek igyekeznek reményt adni a zűrzavaros időkben. Ezekből szemezgettünk most.

Az orosz-ukrán háború eseményeiről folyamatosan beszámol az Alfahír is, ha naprakész akar lenni a fejleményekből, akkor érdemes a percről percre firssülő anyagunkat böngésznie:

Ukrajna és Oroszország megállapodott egy humanitárius folyosó létrehozásáról (percről percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. A napok óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez. Külföldiek is harcolnak az orosz-ukrán háborúban.

 

Wales fővárosa, Cardiff, Northcote Lane:

Párizs 13. kerülete, Seth álnéven alkotó művész:

  

Utcai festmény Lengyelországból:

Varsó, Przechodnia utca:

Frankfurt, Becker utcai művész 13x13 méteres békegalambja olajággal:

Litvánia fővárosa, Vilnius, az orosz nagykövetséggel szemben:

Svédország, Motala:

Lengyelország, Gdańsk:

Románia:

 

Franciaország, Delacroix ihlette olajfestmény:

Utah, St. George Skate park:

Ukrajna, Dnyipropetrovszk:

 Szíria:

Ausztrália, Sydney:

Németország, Berlin: