„Ribancarcú barom, szemét erkölcsi nulla!”- az ostrom alatt álló Dnyipro polgármestere üzent Orbán Viktornak

„Ribancarcú barom, szemét erkölcsi nulla!”- az ostrom alatt álló Dnyipro polgármestere üzent Orbán Viktornak

Borisz Filatov szerint különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert.

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy Orbán Viktor csütörtökön a karmelita kolostorban, a Mathias Corvinus Collegium zárt körű konferenciáján külföldi újságírók előtt azt mondta, hogy Ukrajna „a senki földje”, és az oroszok által megtámadott országot Afganisztánhoz hasonlította.

Erre reagált Borisz Filatov a jelenleg is romokban álló Dnyipro polgármestere meglehetősen indulatosan.

„Orbánnak. Oroszul. Polkorrektség nélkül. Először is, ribancarc, nem a mi földünk a senkiföldje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert. A trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért. Harmadrészt a kegyetlenkedéseitek, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok, történelmi páriává tettek titeket. Negyedszer pedig, milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak? Ötödször: teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek”

– fogalmazott Dnyipro polgármestere. Hozzátette: „Barmok! Nem, nem a magyar emberek. Hanem az ott hatalmon lévők”.

Orbán kijelentései miatt behívatták a kijevi magyar nagykövetet az ukrán külügyminisztériumba. Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő szerint a magyar miniszterelnök szavai teljességgel elfogadhatatlanok, és tovább rombolják a magyar–ukrán kapcsolatokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erre reagálva közölte, Magyarország sem szavakban, sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.