Világbank: 45,1 százalékos ukrán és 11,2 százalékos orosz GDP-csökkenés várható idén

Világbank: 45,1 százalékos ukrán és 11,2 százalékos orosz GDP-csökkenés várható idén

Ukrajna bruttó hazai terméke (GDP) 45,1 százalékkal csökkenhet az idén, jövőre pedig csupán 2,1 százalékkal nőhet - áll a Világbank jelentésében, amelyben az Ukrajna elleni orosz háború és annak várható következményeit összegzi. Oroszország GDP-je is eshet, a Világbank szerint 11,2 százalékkal.

Az MTI azt írja, a Világbank korábban 3,2 százalékos idei és 3,5 százalékos jövő évi ukrán gazdasági növekedéssel számolt.

"A napi 5,5 dolláros nemzetközi szegénységi küszöb alapján a szegénységi ráta Ukrajnában az előrejelzések szerint idén 19,8 százalékra ugrik a tavalyi 1,8 százalékról - közölte a Világbank.

A Világbank adati alapján

  • a lakossági fogyasztás Ukrajnában idén 50 százalékkal,
  • az állami 10 százalékkal esik,
  • a tőkebefektetések pedig 57,5 százalékkal csökkennek.
Az áruk- és szolgáltatások exportja 80 százalékkal, az import 70 százalékkal csökken, míg a GDP-arányos államadósság 50,7 százalékról 90,7 százalékra ugrik.

A fogyasztói infláció az idén 15 százalék, jövőre akár 19 százalék is lehet.

A Világbank szerint Ukrajnában a vállalkozások több mint fele nem termel, a többinek a kapacitása nem éri el a szokásost. Amiatt, hogy Ukrajnát elvágták a Fekete-tengertől, az ország gabonaexportja mintegy 90 százalékkal zuhant, és fennakadások vannak a tavaszi mezőgazdasági munkákban.

Az ukrán infrastruktúrát ért kár nagysága meghaladta a 100 milliárd dollárt március elejéig, ami a 2019. évi ukrán GDP mintegy kétharmadának felel meg.

A Világbank előrejelzése szerint 2024-ben Ukrajna gazdasága 8,4 százalékos infláció mellett 5,8 százalékkal nő.

Oroszország gazdasági teljesítménye idén 11,2 százalékkal zsugorodhat

A Világbank szerint Oroszország gazdasági teljesítménye idén 11,2 százalékkal zsugorodhat az Ukrajna ellen indított háborúra adott szigorú nyugati szankciók hatására. Idén a tőkebefektetések 16,9 százalékkal, az áruk- és szolgáltatások exportja 30,9 százalékkal, importja 35,2 százalékkal csökkenhet, az infláció 22 százalék lehet, és a szegénységi küszöb alatt élők aránya a tavalyi 11 százalékról idén 12,8 százalékra emelkedhet.

A Világbank rontotta a Bulgáriát, Horvátországot, Magyarországot, Lengyelországot és Romániát tömörítő közép-európai térség idei várható gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését, azt az eddig becsült 4,7 százalékról 3,5 százalékra változtatta.