Videók és képek Ukrajna lerohanásáról: bombázások, bevonuló tankok, kényszerből katonákká váló civilek

Videók és képek Ukrajna lerohanásáról: bombázások, bevonuló tankok, kényszerből katonákká váló civilek

Csütörtök reggel Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen. A fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helyi lakosok arról, hogy robbanásokat hallottak. Mindezt azután, hogy hajnalban különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében.

Az orosz támogatást élvező szakadárok állítása szerint az ország keleti részén teljes frontvonalban támadják az ukrán hadsereget a "rendelkezésükre álló összes fegyver felhasználásával". A szerparatisták elmondták, hogy megkezdték Luhanszk és Donyeck régió elfoglalására irányuló műveletet.

A lerohanás előzményeiről és a konfliktusról részletesen itt olvashat.

Putyin csütörtök hajnalban különleges katonai műveletet jelentett be, ami állítása szerint a civilek védelmét szolgálja.

 

Zelenszkij ukrán elnök csütörtök hajnalban a nemzetéhez intézett beszédében nyugalomra intette az állampolgárokat. "Ne essenek pánikba" - mondta, majd azzal folytatta, hogy "erősek vagyunk, mindenre készen állunk."

 

Csütörtök hajnalban légitámadást jelző szirénák szólaltak meg az ukrán fővárosban, Kijevben:

A kijevi lakosok egy része az óvóhelyként szolgáló metróállomásokra húzódtak be a légiriadó szirénáinak megszólalása után:

 

Ukrajna közölte, hogy orosz járművek léptek át a határon a Krím felől. Az alábbi videót az ukrán határőrség tette közzé:

 

 

 

Csütörtök reggel füstöt láttak az ukrajnai Harkov város felett, amit robbanások hangja kísért.

 

 

 

Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója nemrégiben elmondta, hogy az ország katonai infrastruktúrája nem sérült komolyan: "az első csapások kudarcot vallottak. Vannak veszteségek, de azok nem rontották erőink harci felkészültségét". A The Telegraph egy grafikán szemléltette a két hadsereg közel sem kiegyenlített erőviszonyát:

 

 

Oroszország időközben teljes zárlat alá vonta a közte és Ukrajna közötti hajózási útvonalakat, valamint az ukrán légteret, miután ballisztikus rakétákat indítottak el:

 

Tűzoltók és lakosok Ukrajna csuhuivi városában, miután az orosz hadsereg megkezdte a hadműveletet:

 

Az értesülések szerint orosz tankok és egyéb harcászati felszerelések lépték át a határt több északi régióban, valamint délen a Kreml által elcsatolt Krím-félszigetről is.

 

Az ukrán nemzeti rendőrség közlése szerint hatan meghaltak és heten megsebesültek egy bombamerényletben Podolszk városában, egy másik ember pedig meghalt és további kettő megsérült Mariupol városában.

 

Videó Mariupolból, ahogy az ukrán katonák elfoglalják állásaikat:

 

Egy ukrán férfi megrökönyödve ül, miután egy rakétacsapás roncsai között megtalálták apja holttestét Kelet-Ukrajnában:

 

Hajnali öt óra körül alábbhagytak a kijevi robbanások zajai. Az ukránok az utcára merészkedtek és munkába indultak, vagy épp kutyát séltáltattak:

 

Ahogy Oroszország megkezdte Ukrajna invázióját, dugó alakult ki a fővárosban, Kijevben, ugyanis sokan nyugat felé menekülnének abban reményben, hogy az ország Lengyelországhoz és a NATO-csapatokhoz közelebb eső részein biztonságba húzódhatnak. De szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál is:

 

 

Néhány perccel ezelőtt Ukrajna védelmi minisztere felszólított mindenkit, aki fegyvert akar ragadni az orosz erők ellen, hogy jelentkezzen az ország területvédelmi egységeinél. Mindenkinek csak egy ukrán útlevélre van szüksége a regisztrációhoz – mondta, majd hozzátette, hogy "Ukrajna teljes körű védelmi módba lép."

Az Alfahír tudósítása:

Háború - Már a lakóházakat is lövi az orosz hadsereg

Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen csütörtökön kora reggel. A fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. Mindez az után, hogy különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében csütörtök hajnalban.