Döntött az Országgyűlés: jövőre adómentes lesz a pálinkafőzés, drágul a cigi és emelik a kisvállalati adó árbevételi korlátját

Döntött az Országgyűlés: jövőre adómentes lesz a pálinkafőzés, drágul a cigi és emelik a kisvállalati adó árbevételi korlátját

Számos adóváltoztatásról döntött az Országgyűlés november 17-én a kormány javaslatára, így többek között lehetővé tette, hogy a jövőben az adóhatóság készítse el a vállalkozások áfabevallás-tervezetét a hozzá beérkező számlaadatok birtokában. A képviselők 124 igen szavazattal, 20 nem ellenében és 32 tartózkodás mellett hagyták jóvá a pénzügyminiszter javaslatát.

A Ház döntése alapján a személyijövedelemadó-kedvezmény 2021-től az összevont adóalapot csökkentő tételként lesz érvényesíthető.

A kisvállalati adó (kiva) árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára 3 milliárd forintra emelkedik, amivel összhangban a kisvállalati adóalanyiság megszűnésének árbevételi határa 6 milliárd forintra nő.

A pálinka bér- és magánfőzése ténylegesen adómentessé válik 2021. január 1-jétől.

Varga Mihály pénzügyminiszter az előterjesztésben ezt a "pálinka-szabadságharc győztes lezárásaként" értékelte.

A cigaretta és más dohánytermékek jövedéki adója jövőre két lépcsőben emelkedik az ide vonatkozó uniós irányelvek hatására, így a cigarettára rakódó teher 2021. április 1-jétől legalább 39 300 forint lesz ezer darabonként.

A parlament arról is döntött, hogy

a jövő évi költségvetésben a gépjárműadó már teljes egészében a központi költségvetést illeti meg.

A Ház ehhez igazodva az állami adóhatósághoz telepítette a teher beszedésének jogkörét az eddig illetékes önkormányzatoktól.

A társasági adóról (TAO) szóló törvény módosításával a képviselők lehetővé tették, hogy a sportszervezetek a koronavírus-járvány elleni védekezésre is költhessék az adózók támogatását.

(MTI)