Megőrizte az Országgyűlési Napló, hogy Orbán Viktor csődöt mondott a táblával

Megőrizte az Országgyűlési Napló, hogy Orbán Viktor csődöt mondott a táblával

A NER-kutatók számára is érdekes lehet, mondjuk úgy 100 év múlva.

A parlament oldalán megjelent az elmúlt két hét ülésnapjainak leirata,

így most már elérhető, mit örökített meg az Országgyűlési Napló a lófasszal terhelt percekről. (Dőlt betűs részekkel emeljük ki a Naplóban szereplő narrációt.)

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött a 21-ei ülésnap, és a miniszterelnök épp ott tartott, hogy "tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a családvédelmi akcióterv lendületet vett, több mint 65 ezren kapcsolódtak be eddig", amikor "Dr. Hadházy Ákos egy nagy méretű, „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott” feliratú táblát tart a szónoki emelvény elé. - Szászfalvi László (KDNP - a szerk.) a szónoki emelvény előtt álló dr. Hadházy Ákoshoz: Menj vissza a helyedre! Bohóc, ülj le! - Zaj. - Közbeszólások."

Kövér László igyekezett közbelépni, megakasztva a kormányfőt. "Kérem képviselő urat, hogy sürgősen hagyja abba a bohóckodást, és üljön vissza a helyére! (Dr. Hadházy Ákos továbbra is tartja a táblát.) Képviselő úr, kénytelen leszek figyelmeztetni önt, hogy ennek meglesz a következménye. Köszönöm szépen. (Dr. Hadházy Ákos változatlanul tartja a táblát a szónoki emelvény előtt. - Közbeszólások.) A miniszterelnök urat nem zavarja az ellenzéki bohóckodás. Nyugodtan folytassa a mondandóját!" - próbálkozik a házelnök.

Orbán Viktor így eljut odáig, hogy "a magyar gazdaság 5,2 százalékkal nőtt. 2010-hez képest a magyar gazdaság teljesítménye 30 százalékkal növekedett", amikor a Napló szerint "a szónoki emelvény előtt álló dr. Hadházy Ákos a kezében tartott tábla mögül előrevesz egy „Stop propaganda! Stop korrupció!” feliratú táblát". Azonban a miniszterelnököt ez most nem zökkenti ki. Amikor azonban a miniszterelnök az EU-ról beszél, "Dr. Hadházy Ákos újra a „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott” feliratú táblát mutatja fel".

Aztán:

"Orbán Viktor megpróbálja elvenni a táblákat dr. Hadházy Ákostól. Taps és közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban, köztük: Már nem a régi! - Segítsen már valaki! - Borkai Zsolt nincs itt? - Szászfalvi László: Már izomlázad van, mi? - Ülj le a helyedre! - Zaj. - Közbeszólások. 'Folytathatom?' (- Orbán Viktor kérdése - a szerk.) Több kormánypárti képviselő a szónoki emelvény elé lép, miközben Font Sándor egy nemzeti színű zászlóval próbálja eltakarni a dr. Hadházy Ákos által tartott táblát. - Néhány kormánypárti képviselő elveszi a táblákat dr. Hadházy Ákostól - Taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban, köztük: Kommandó! - Szégyelld magad! - Szégyen! - Közbeszólás a Jobbik soraiban: Felkészül Rogán Antal! - Folyamatos közbekiáltások."

!(youtube-video://6IQmsvyjwlw)

Hadházy ezután visszatér a helyére, a miniszterelnök befejezi a beszédét, a frakcióvezetők reagálnak (igaz, Kövér László megint belefojtotta a szót a jobbikos Jakab Péterbe), így következhet ismét Orbán Viktor. 

Itt most az egész bekezdést bemásolom (a szokásos szabály szerint: a dőlt betűs rész a Napló narrációja), mert Orbán Viktor egykor legendás szónoki képességeinek komoly visszaesésére is bizonyítékul szolgál: 

"Végezetül összességében, tisztelt hölgyeim és uraim, ha jól értettem, az összes ellenzéki hozzászólót ha jól értem (Szabó Tímea közbeszól.), akkor nem kevesebbet tettek itt a mai napon önök, talán a fölhevültségből, hát, ezt talán Freud tudná megfejteni pontosan, miért (Derültség a Fidesz soraiban. - Szabó Tímea: Ez hatalmas!), de önök nem kevesebbet tettek, mint a mai napon arra szólították fel a nemrégen megválasztott polgármestereket, hogy a településeik
ügyének szolgálata helyett, a kormánnyal való együttműködés helyett folytassanak harcot Magyarország Kormányával szemben. (Szabó Tímea: Nem! - Arató Gergely: Szó nem volt erről, drága miniszterelnök úr!) Mindannyian ezt mondták: jobbágyfölszabadítás, elűzés, megfélemlítés alól való megszabadulás. (Szabó Tímea: Rabszolgatörvény eltörlése, így van!) Sőt még azt is mondták, hogy folytatni is fogják ezt. Én ezt komolyan veszem, csak azt akarom kérni önöktől, hogy ezt gondolják át újra. (Dr. Hadházy Ákos képviselői helyén ülve felmutat egy táblát, amelyen a következő szöveg látható: „A lónak a faszát!” - Felzúdulás a kormánypártok soraiban. - Szórványos derültség az ellenzéki pártok soraiban. - Folyamatos zaj.)"

Kövér László is érzékeli a bajt, és Hadházynak szegezi a kérdést: "Képviselő Úr! Azt kérdem öntől, hogy meddig tud még ön süllyedni az ostobaságba és a modortalanságba. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!) Mégis, mit képzel magáról?! (Dr. Völner Pál: Állatorvos!) És elnézést kérek, nem fogok rendkívüli házbizottsági ülést összehívni! De azért…".

Sőt, aztán még Orbán Viktort sem engedi szóhoz jutni, és talán a fölhevültségből, de primitív, ostoba fajankónak nevezi képviselőtársát.

Nézzük csak:

 "Elnézést, miniszterelnök úr, ha megharagszik, de szeretném jelezni előre a frakcióvezető hölgynek és uraknak, hogy a következő házbizottsági ülésen azért lesz miről beszélgetnünk a tekintetben, hogy meddig akarjuk a parlament működésének színvonalát a sárba taposni, és hogy tudunk-e, illetve akarunk-e ezzel szemben (Közbeszólás: Orvost!) bármit tenni, mert nem tudom, hogy önöknek hátul volt-e szemük vagy figyeltek-e, nagyon tetszett-e önöknek az, amikor Hadházy képviselő itt bohóckodott az előbb. Nem tudom, hogy látták-e, hogy mi van azon a táblán, amit felmutatott. (Szabó Timea: Nem, mi csak a luxusorgia-videót láttuk!) Hát, akkor már legyenek szívesek megnézni, és legyenek szívesek nyilatkozni arról, hogy szégyellik-e magukat helyette is, vagy pedig inkább megpróbálják eltanácsolni képviselőtársaikat az ilyen magatartástól! Mindennek van határa! Szégyelljék magukat! (Hosszan tartó taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mondjon le!) Primitív, ostoba fajankó! (Dr. Vadai Ágnes: Mi is?)"

Tállai is örök:

Érdekességképen - nemcsak a NER későbbi kutatói számára - megnéztem, és Tállai András keddi kiszólása is szerepel a Naplóban. Megírtuk, hogy az adóügyi államtitkár Z. Kárpát Dániel napirend előtti kérdésének témájával, a lakhatási válsággal nem tudott mit kezdeni, és amikor a jobbikos politikus az elhangzottakat úgy értékeli, hogy "mennyire színvonaltalan ez a válasz!", Tállai András a Jobbik padsorai felé fordulva így felel:

"Ne szakmaizzál te! Ne szakmaizzál!"

"Primitív, bunkó, felháborító" - így sietett a közmédia Orbán Viktor segítségére

Bár nem lenne elvárás, de a közpénzből működő állami hírtévé sajátos kommentárral számolt be a tegnapi parlamenti ülésről, kiemelve Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő performanszát (jellemző módon itt is csúsztatva, ugyanis csak azt a táblát mutatták, amelyen a lóval kapcsolatos megállapítása szerepelt...):