Kiterjedt aláírásgyűjtést indít a Jobbik, átlagkeresetig ingyenes bankolást akarnak

Kiterjedt aláírásgyűjtést indít a Jobbik, átlagkeresetig ingyenes bankolást akarnak

A Jobbik alelnöke szerint az ingyenes bankszámla és az ingyenes bankolás beleférne simán a költségvetési keretbe, csak politikai akarat kellene hozzá.

Kiterjedt aláírásgyűjtő kampányba kezd a Jobbik annak érdekében, hogy ingyenes bankszámlához jusson minden magyar ember - jelentette be szerda délutáni sajtótájékoztatóján a párt alelnöke.

Elképedve tapasztaltuk az elmúlt hónapokban, hogy egy statisztikai értelemben vett magyar polgár több mint 40 ezer forintot fizet átlagosan, úgynevezett banki költségekre

- fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

A gazdaságpolitikával foglalkozó politikus felidézte, hogy rekord profitot ért el a bankrendszer az előző évben.

"Nem ez zavarna, hanem az, hogy ennek egy része abból ered, hogy több százmilliárdos nagyságrendben érvényesítenek olyan extra díjakat és költségeket a magyar embereken, amelyek nem megszokottak, és nem minden esetben hasonlóak az arányok Európa más országaiban" - húzta alá.

A Jobbik országgyűlési képviselője kifejtette, megvizsgálták ezt a banki profitot, és azt látták, hogy

ha minden magyar ember az átlagbérig és az alapműveletek tekintetében ingyenesen bankolhatna, valószínűleg még mindig 1000 milliárd forint fölött lenne az érintett bankrendszer haszna profitja.

Az ellenzéki párt alelnöke szerint teljesen indokolt volna, hogy az egyszerű hétköznapi ügyletek tekintetében ingyenes legyen a bankolást, tehát ha valaki közüzemi számláit fizeti, családtagjait támogatja egy minimális összegű átutalással, vagy éppen a saját már adózott pénzéhez készpénz formájában szeretne hozzájutni, akkor az ne fizessen extra sarcokat.

Úgy véli, a bankrendszernek abból kellene élnie, hogy forgathatja az ügyfelek, vállalkozások, milliomosok vagy éppen milliárdosok pénzét forgathatja, ezekre vessenek ki akármilyen díjakat. De az egyszerű magyar embert az átlagbérig mentesíteni szeretnénk ezen összegek alól - mondta.

Z. Kárpát Dániel arról is beszélt, hogy a tavaszi ajánlásgyűjtő időszak folyamán a Jobbik már számtalan észrevételt kapott a bankok működési visszásságait illetően, amit szerinte a korábbi, a devizahitelesek melletti kiállásuk erőteljesen magyaráz.

Erős utcai jelenlétet ígér a Jobbik alelnöke

"A tavasz folyamán megígértük, hogy Budapesten erős utcai jelenléttel visszatérünk az ősszel, ennek fényében vagyunk most itt, ez a kampány a tavaszi pozitív megerősítő üzeneteknek is szól" - mutatott rá.

Éppen ezért a következő időszakban Óbudán, de Budapest több frekventált pontján is megjelenünk aláírásgyűjtő standokkal, ívekkel, és arra biztatjuk a polgárokat, hogy mondják el véleményüket, mert az ingyenes bankszámla és az ingyenes bankolás beleférne a költségvetési keretbe, ráadásul egy teljesen logikus, politikamentes, ha úgy tetszik, családvédő gondolat is.

Z. Kárpát úgy látja, ha összeadjuk egy átlagos család tagjainak a számát, akkor kijön az, hogy évente akár hatszámjegyű összeget is kifizethetnek olyan banki költségekre, amelyek mögött vagy áll szolgáltatás, vagy nem.

"De amikor az ember kifizeti a banki sms-ek díjait, vagy éppen olyan számlavezetési és tranzakciós költségeket, amelyeket a jogalkotó nem feltétlenül a polgárra vetett ki, hanem éppen a pénzintézetre, akkor szívja a fogát és azt mondja, hogy ez így nincsen rendben. Az ellenzéki politikus megismételte, a pénzügyi keretek közé beleférne, lehetőség lenne rá, csak politikai akarat kell az ingyenes bankszámlához" - fogalmazott.

A mi politikai közösségünk szeretné mentesíteni a magyar polgárokat ettől az éves szinten átlagosan több mint 40 ezer forintos tehertől. Legyen ingyenes bankszámla,! legyen kötelező minden banknak ajánlania ilyet az átlagbér mértékéig az alapműveletek tekintetében minden magyarnak!

- zárta sorait Z. Kárpát Dániel.

(Címlapkép: Egy ügyfél bankkártyát helyez a pénzkiadó automatába (ATM) a Sberbank központi bankfiókjában Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én. - MTI Fotó: Mohai Balázs)