Országos akció – Tegyen Ön is rendbe egy katonasírt!

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elhatározta, hogy civil kezdeményezésként felhívást intéz a lakossághoz és Magyarország területén található hadisírok rendbetételéhez kérnek segítséget.

Olyan magánszemélyek, civilszervezetek jelentkezését várják, akik 2016.május 21-én csatlakoznának a felhívásukhoz, és lakókörnyezetükben - nemzetiségre való tekintet nélkül - rendbe tennék a katonasírokat.

Manapság sajnos már kevesen tudják, de a civil hadisír gondozásnak évszázados hagyományai vannak. Dédszüleink, nagyszüleink, szüleink mindenféle ellenszolgáltatás nélkül elvégezték ezt. Akkor is, amikor nem volt intézményesített formája a sírok ápolásának, amikor még tilos volt, amikor ezt lopva, csak titokban lehetett megtenniük. Ha módjuk volt rá mécsest gyújtottak és virágot vittek az elesett katonák sírjára, sokuk bízott abban, hogy messzi idegen földben, magyar egyenruhában hősi halált halt szeretteik végső nyughelyét is ápolja valaki.

Az egyesület célja, hogy minél többen vegyenek részt az önkéntes munkában, és egy nap alatt a lehető legtöbb sír gondozott, ápolt legyen. Társszervezeteik bekapcsolódásával képesek arra, hogy szinte az egész ország területén megszervezzék a munkákat, és fogadják az önkénteseket.

Egy korábban rendbe tett katonasír

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület 2016. május 20-21-22-én Szákszenden 190 orosz katonasírt, és két emlékművet újít fel saját forrásból. Szintén ebben az időben további három magyar katona sírját fogják rendbe tenni Kömlődön.

Csatlakozási szándékot a szerkesztoseg.hke@gmail.com címre várják. Mindenkit arra kérnek a szervezők, hogy készítsenek a sírról egy „előtte-utána” képet, és azt névvel, helyszínnel ellátva küldjék el e-mailben. Minden résztvevő beküldött fotója, neve megjelenik majd az egyesület honlapján.