Országos Bírói Tanács: egyre több nyomásgyakorlás éri a független igazságszolgáltatást

Országos Bírói Tanács: egyre több nyomásgyakorlás éri a független igazságszolgáltatást


„Az utóbbi időben sajnos egyre több nyomásgyakorlás éri a független igazságszolgáltatást. Nem szerencsés, ha politikusok börtönbizniszt emlegetnek, vagy bírák listázását helyezik kilátásba, vagy egyes bírókat vérbíróknak neveznek” – mondta az Országos Bírói Tanács (OBT) szóvivője, Vasvári Csaba az RTL Híradónak.

További három embert előzetes letartóztatásba helyeztek a Schadl-ügyben

Sikeres volt a Központi Nyomozó Főügyészség fellebbezése, a bíróság további három embert előzetes letartóztatásba helyezett a Schadl-ügyben - írja az RTL.hu. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének nevével fémjelzett ügyben „előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények" miatt folyik nyomozás.

Úgy véli, ugyanígy nem szerencsés az sem, hogyha a rendszeren belülről, az igazgatási vezetés részéről éri presszió a bírákat.

Elmondása szerint erre is bőven volt példa az utóbbi időben.

„Gondolok itt az Országos Bírói Tanács több tagjának a lemondatására, illetőleg a legújabb ügyre, ami ha igaz, szintet lépést jelent, és nevezhetjük sokkolónak is”

– fogalmazott. Vasvári arról az ügyről beszélt, hogy a 444 információi szerint Schadl György, a végrehajtói kar azóta letartóztatott elnöke ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából.

„Nem tartjuk szerencsésnek, ha politikai aktorok célkeresztbe veszik az igazságszolgáltatást”

– mondta.

Az OBT felszólította az OBH elnökét, hogy a Schadl-ügy bírói szála miatt indítson vizsgálatot a Fővárosi Törvényszék elnöke ellen

A bíróságok igazgatási szervét, az Országos Bírósági Hivatalt (OBH) ellenőrző Országos Bírói Tanács (OBT) a legutóbbi ülése után nyilatkozatot adott ki, amiben felszólítja az OBH elnökét, hogy indítson rendes vizsgálatot a Fővárosi Törvényszék elnöke, Tatár-Kis Péter ellen a Schadl-ügy bírói szála miatt - szúrta ki a

Arról is beszélt, hogy szerinte rossz, ha bírákat pellengérre állítanak a közélet szereplői vagy egyes sajtóorgánumok. Arra a kérdésre, hogy mit kellett volna tennie egy bírónak, amikor megkeresi Schadl György, azt mondta: az ilyet jelenteni kellett volna.