A Katasztrófavédelem tanácsai ónos esős időre

A Katasztrófavédelem tanácsai ónos esős időre

Aki teheti, az ónos esővel érintett területeken ne induljon útnak! – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken reggel az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint több megyében másodfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső veszélye miatt.

Legyen óvatos, ha kocsiba ül, ónos esőre is készülhet!

Pest és Nógrád megye több járásában is másodfokú riasztás van érvényben az ónos eső veszélye miatt. Emellett több járásban - köztük Budapesten - elsőfokú riasztás van érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggeli, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint további elsőfokú riasztásokra lehet számítani Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

„Ónos esővel indul a karácsony” – írta a katasztrófavédelmi szóvivő.

Mukics Dániel azt kérte: mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Ha elkerülhetetlen az utazás,

csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el.

Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha elakadnának, vagy hosszabb ideig kellene várakozni – ajánlotta a szóvivő.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – fűzte hozzá.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Mukics Dániel azt javasolta, hogy használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat, az aktuális útviszonyokról pedig az Útinform honlapján lehet tájékozódni – írta az OKF szóvivője.

(MTI)