Összefoghat a horvátországi magyarság

A horvátországi magyarság egyetlen parlamenti képviselőjének elege lett a széthúzásból, közösen koszorúzna és hosszabb távon is együttműködne eddigi „ellenfelével”. Egyelőre nem tudni, hogy a szokatlan gesztus milyen fogadókészségre talál.

Juhász Sándor a horvátországi magyarság egyetlen parlamenti képviselője Zágrábban, egyúttal a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) elnöke. A nemzetiségi politikus most nyílt levélben kérte közös megemlékezésre, együttműködésre Jakab Sándort, aki a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) első embere. Köztudomású, hogy a két ernyőszervezet közötti kapcsolatot eddig nem a barátság, hanem a feszültség jellemezte. Juhász ezen változtatna, az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából.  
 
„Közeledve nemzetünk egyik legnagyobb ünnepéhez, mely a márciusi ifjak haza- és nemzetszerető üzenetét hordja magában, eme ünnep szellemiségével áthatva levelemben együttműködési szándékomnak adok kifejezést.” – fogalmazott Juhász levelében, majd közös ünneplésre invitálta a helyi magyarság képviselőit: „Ez úton felkérem Önt, hogy tisztelegjünk közösen a márciusi ifjak és örökségük előtt Csúzán, Ács Gedeon sírjánál; Vörösmarton Apostol János és Béni Izsák sírjánál; Harasztiban Petőfi Sándor szobránál; Nagygordonyán Knézich Károly szobránál és Sztazán Damjanich János emléktáblájánál.” Az együttműködés azonban túlmutatna egy egyszerű koszorúzáson: „Továbbá, 1848 üzenetének a szellemiségében - a haza és a nemzet sorsának jobbra fordítása érdekében - folytatólagosan egyeztetésre invitálom Önt, a horvátországi magyarság égető problémáinak - mint amilyen az oktatásügy, a két horvátországi magyar érdekvédelmi ernyőszervezet - a MESZ és a HMDK közötti lehetséges együttműködés és közös érdekeink képviseletének megtárgyalása kapcsán.”
„Ha meglátásaink különböznek is, a céljaink nem lehetnek eltérőek: a horvátországi magyarság megmaradását kell szolgáljuk minden lehetséges módon. Megfogyatkozott és a széthúzás által meggyengült nemzetközösségünknek komoly összefogásra van szüksége a megmaradás és a szülőföldön való boldogulás érdekében. Ennek az összefogásnak a megalapozásához kínálom őszinte szándékomat, és remélem, az Ön részéről is lesz megértés ez irányban. ”A horvátországi magyarság egyetlen parlamenti képviselőjének elege lett a széthúzásból, közösen koszorúzna és hosszabb távon is együttműködne eddigi „ellenfelével”. Egyelőre nem tudni, hogy milyen lesz a fogadókészsége a szokatlan gesztusnak
- húzta alá a parlamenti politikus.