Összekapott a török elnök és a kormányfő, Davatoglu távozhat

Hatalmi harc tört ki Erdogan török elnök és a kormányfő között.

Május 22-ére rendkívüli kongresszust hívott össze a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP). Ezen várhatóan új elnököt választanak, mivel a jelenlegi vezető, Davatoglu bejelentette, hogy nem indul újra. A politikus gyengülésének első nyilvánvaló jele az volt, amikor múlt héten megvonták tőle a párt regionális vezetőinek kinevezési jogát. A távozásáról szóló híresztelések szerdán erősödtek fel, miután szokásos konzultációjukat előre hozva találkoztak Erdogannal.

Az AKP alapszabálya kimondja, hogy, ha kormányon vannak, akkor a miniszterelnököt a párt első emberének kell adnia. Vagyis,

ha Davatoglu távozik a párt éléről, akkor le kell mondania a kormányfői posztról is.

A politikus azután vette át a párt és a kormány vezetését, hogy Erdogant elnökké választották 2014-ben. Éveken át az államfő leghűségesebb szövetségesei közé sorolták, ám az elmúlt időszakban egyre több hír szólt arról, hogy kapcsolatuk megromlott. Davatoglu ugyan nyilván már a kezdet kezdetén elfogadta a másodhegedűs szerepét, ám a kormányhoz közeli források szerint az államfői jogkörök jelentős kiszélesítését (és ezzel saját pozíciója gyengülését) már nem nézte jó szemmel.

Egyes források szerint a miniszterelnök azzal is kiválthatta Erdogan rosszallását, hogy a kurdokkal szemben is engedékenyebb politikát követne. Egy alkalommal szóba hozta azt is, hogy békét kellene már kötni az ország keleti részén harcoló Kurd Munkáspárttal.