Összezár a NER: a kegyelmi ügy óta több milliárdnyi ingatlant kapott Balog Zoltán püspöksége

Összezár a NER: a kegyelmi ügy óta több milliárdnyi ingatlant kapott Balog Zoltán püspöksége

Nincs megállás, az Orbán-kormány továbbra is csak úgy osztogatja az állami ingatlanokat az egyházaknak. Idén eddig összesen 25,5 milliárd forint értékben adott át különböző komplexumokat számukra.

Február vége óta újabb huszonnégy, különböző helyrajzi számon szereplő telek vagy épület tulajdonjogát kapták egyedi kormányhatározatokkal az egyházak ingyenes állami vagyonjuttatásként. Az átadott ingatlanok összértéke a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatsora szerint több mint 25,5 milliárd forint – írta meg a hvg360.

Közülük is az egyik legértékesebb, 5,6 milliárd forintos darab a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerülethez került.

Az egyházkerület már januárban is kapott egy Parlament közeli, 1,4 milliárdos ingatlant - tette hozzá a lap.

A HVG cikke szerint a reformátusok kivételezett helyzetben vannak, ezt mutatja az is, hogy a folyamatot a kegyelmi ügy sem akasztotta meg:

júliusban az egykori Rendőrtiszti Főiskola Farkasvölgyi úti komplexumát kapta meg a szervezet, a hozzájuk került tulajdon értéke mintegy 2,8 milliárd forint.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy az egykori rendőrképzőt valamelyik felekezetnek adná a kormány, hogy a helyén „olyan felsőoktatási keresztény diákotthon” jöjjön létre, „amely komplex szolgáltatásokat képes nyújtani a Budapesten tanuló hallgatóknak”.

A reformátusok közlése szerint minden hozzájuk került ingatlant hitéleti célra és az átvállalt közfeladataik ellátására használnak majd.

Az egyház egyébként a Farkasvölgyi komplexum két szomszédos ingatlanát is megkapta, ezek értéke 340 millió forint.

Ezzel együtt

idén összesen 5,9 milliárd forint értékben kaptak ingatlanokat

- írja a lap.

(Címlapkép: Balog Zoltán református püspök 2024. január 27-én. MTI/Hegedüs Róbert)