Ostoba játék szavakkal, adatokkal – gyorselemzés arról, hogyan tájékoztatja az állam a polgárait

Ostoba játék szavakkal, adatokkal – gyorselemzés arról, hogyan tájékoztatja az állam a polgárait

A háborútól szenvedő Ukrajnáról szólva a Magyar Távirati Iroda (MTI) a következő című hírekkel tájékoztat reggelente Magyarország keleti határairól:

🔵 Ukrajnai háború - ORFK: több mint tízezren érkeztek Ukrajnából szerdán – május 11.

🔵 Ukrajnai háború - ORFK: csaknem tizenkétezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön – május 12.

🔵 Ukrajnai háború - ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából pénteken – május 13.

🔵 Ukrajnai háború - ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szombaton – május 14.

🔵 Ukrajnai háború - ORFK: csaknem tizenkétezren érkeztek Ukrajnából vasárnap – június 5.

🔵 Ukrajnai háború - ORFK: több mint tízezren érkeztek Ukrajnából hétfőn – június 6.

🔵 Ukrajnai háború - ORFK: több mint tízezren érkeztek Ukrajnából kedden – június 7.

🔵 Ukrajnai háború - ORFK: több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából szerdán – június 8.

A rendőrség adatai alapján a legfrissebb, ma reggeli híradáson belül ez olvasható:

„Ukrajnai háború - ORFK: több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 5921-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5264-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket - írták.”

A rendőrség közleményeiből készített, Magyarország keleti határszakaszát érintő drámai közleményeknek a 24.hu járt utána. Az azonos című és tartalmú napi híradásból egyértelműen megállapította, hogy

félrevezetőek az ukrajnai menekülthelyzethez használt rendőrségi adatok.

A cikkben olvasható, hogy a publikált közleményekben a rendőrség ugyan nem csúsztatta össze a Magyarországra érkezőket a menekültekkel. De amíg a közlemények szövegében minden esetben határátlépőkről van szó, az MTI híreinek címei alapján születhetett például olyan cikk, amelyben azt írták, hogy „Egy városnyi menekült lépte át a magyar határt”. Holott a közleményben szereplő másik adat, vagyis, hogy „a beléptetettek közül a rendőrség 126 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást”, közelebb állhat a tényleges menekültlétszámhoz.

Mint a lap megtudta, a napi tájékoztatókban a rendőrség kizárólag a Magyarországra belépők számát teszi közzé, ami a háború elején megfelelően szemléltette a népességmozgás valós irányát és mértékét, ám időközben megváltoztak a körülmények. A háborús idők ellenére normalizálódott annyira a helyzet, hogy rengeteg ukrán állampolgár – köztük sok kárpátaljai magyar – jár át Magyarországra vásárolni, piacozni, jönnek a magyar nyugdíjak miatt is, így a napi határátkelő-forgalom két iránya a hazatérőkkel jóformán kiegyenlítődik.

A rendőrség a lap kérdésére elismerte, hogy a naponta közzétett határátlépési számadatok valóban tartalmazzák azokat is, akik a kishatárfogalommal jönnek Magyarországra, és még aznap vagy esetleg néhány napon belül visszatérnek Ukrajnába. Az adatok a határátkelőhelyeken összesen átlépett személyek számát tartalmazzák, azt pedig nem tudja, hogy a határon átlépő személyek milyen célból lépnek be Magyarországra. Arra sem adott választ, hogy mennyi az egyenleg az Ukrajna felé kilépők létszámának levonása után.

(Címlapkép: Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából autóval menekülő nőt ellenőriznek a magyar-ukrán határon Záhonynál 2022. március 12-én. MTI/Balázs Attila)