Öthavi nyugdíjat vonna el az idős pedagógusoktól a kormány

Öthavi nyugdíjat vonna el az idős pedagógusoktól a kormány

A PDSZ szerint érthetetlen, hogy miért nem vonták vissza ezt a nagyon káros és rendkívül ostoba kormányhatározatot.

A szakszervezetek péntek reggel egyeztetnek a pedagógusok helyzetéről Maruzsa Zoltán államtitkárral, ahol a nyugdíj mellett dolgozó pedagógusok ügyéről is tárgyalnának.

Ennek lényege, hogy egy korábbi kormányzati döntés nyomán, augusztustól decemberig nem jár nyugdíj azoknak a tanároknak, akik nyugdíj mellett végzik a munkájukat. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője az RTL-híradónak úgy fogalmazott,

„nem értjük, hogy miért nem vonták vissza ezt a nagyon káros és rendkívül ostoba kormányhatározatot. Az a probléma, hogy sokan – nem tudjuk pontosan hányan – nyugdíj mellett vannak foglalkoztatva, közalkalmazotti jogviszonyban. Miközben az ezt megengedő két rendelet augusztus 1-ével hatályon kívül került.”

A PDSZ szerint ez azt jelenti, hogy már harmadik napja nem jár a nyugdíj a közszolgálati munka mellett. Sőt, jogellenes maga a foglalkoztatás is, mert ismét érvényes az a kormányhatározat, amely nem teszi lehetővé, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött pedagógusokat foglalkoztassák.

Nagy Erzsébet jelezte, a PDSZ már korábban is kérte a kormánytól a törvény módosítását, hogy a pedagógusok taníthassanak a nyugdíj mellett. Az ügyvivő szerint a döntéshozók megfeledkeztek a mentesítő rendelet hatályon kívül kerüléséről, ezért amíg december 31-én meg nem történik a jogállásváltozás, nem jár a nyugdíj az érintetteknek.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja beszédet mond a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráción az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi