Die Presse: Orbán erősen veszélyezteti Európa további fejlődését

Die Presse: Orbán erősen veszélyezteti Európa további fejlődését

Magyarország miniszterelnöke egyre jobban távolodik az európai értékektől - állapítja meg Othmar Karas, az Európai Parlament alelnöke a Die Presse osztrák napilapban pénteken megjelent cikkben.

Írását azzal kezdi, képzeljük el, hogy a nagy európai újságokban megjelenik egy üzenet, amelyet egy kormányfő ír alá saját országa nevében, a következő központi gondolattal: 

"Brüsszel egy olyan szuperállamot épít, amelyre senkitől sem kapott felhatalmazást. Nemet mondunk az európai birodalomra." 

Egy ilyen üzenet az egész EU-ban felháborodást váltana ki, és heves vita alakulna ki: Vajon a feladó egy új Brexit-kampányt akar indítani? Az európai integrációt akarja lerombolni az összetartozás erősítése helyett? - teszi fel a kérdést.

A szerző hozzáfűzi, úgy tűnik, hogy Orbán Viktor hozzászokott az ilyen provokációkhoz.

Ez csupán egyike a sok provokatív, félrevezető és szándékos megosztási kísérletnek - szögezi le az osztrák EP-képviselő, aki emellett emlékeztet arra, hogy Ausztriában ez a kijelentés akkor került a címlapokra, miután azt Orbán Viktor a "Die Presse" című lapban is megjelentette. 

Karas szerint a miniszterelnök kampányának időzítése nem véletlen. Ami tagállami szinten a jogállamiság megsértését illeti, az olyan államok, mint Lengyelország és Magyarország, eddig egymás védelmére keltek.

Az összes vonatkozó uniós eljárás tehát életlen kardnak bizonyult; az Európai Parlamentnek azonban most sikerült elérnie, hogy a jogállamiság megsértése a jövőben minősített többséggel szankcionálható legyen

- hívta fel a figyelmet.

Európának ki kell mutatnia a foga fehérjét

Karasnak meggyőződése, hogy Európa nem "imperialista szuperállamként" jelenik meg, hanem olyan közösségként, amely értékeinek fenntartása és érvényesítése során továbbra is elkötelezett a jogállamiság és a közös alapjogok mellett. 

Az új jogállamisági mechanizmusnak pontos szabályok szerint kell működnie, amelyeket jelenleg az Európai Bizottság dolgoz ki - emelte ki, hozzátéve: Ez fontosabb, mint valaha, még akkor is, ha ez itt-ott nemtetszést vált ki. Egyesek szerint a mechanizmus túl messzire megy, és megengedhetetlen beavatkozást jelent a "nemzeti szuverenitásba"; mások pedig ennek a szöges ellentétét gondolják.

Szerintük Európa túlságosan tétován lép fel azokkal szemben, akik a közös jövőt fenyegetik, és Európának jobban ki kell mutatnia a foga fehérjét

- magyarázta a politikus.

Magyarország nem Orbán Viktor!

Othmar Karas felidézi, hogy már nagyon régóta próbál hidakat építeni az Európai Néppárton belül. Amikor az egyik fél folytatja a híd építését, a másik viszont lépésről lépésre lerombolja, akkor világossá válik, hogy több az, ami elválaszt bennünket, mint ami közös bennünk. 

Számomra ez a pont akkor érkezett el, amikor a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője Manfred Weber néppárti frakcióvezető kijelentéseit a Gestapóhoz és a kommunista titkosszolgálathoz hasonlította 

- elevenítette fel az esetet a politikus.

Karas úgy látja, a most Magyarországon gyakorolt nyílt szexuális diszkrimináció és a botrányos reklámkampányok csak újabb példák, amelyek azt igazolják, hogy Orbán egészen másképp áll az alapvető európai értékekhez, ezzel hosszú távon veszélyezteti egész Európa további fejlődését. Szerinte az EU-nak most minden szinten a helyére kell tennie őt. 

Senkinek sem tetszhet az, hogy Orbán az EU helyreállítási alapjából származó milliárdokból profitál, miközben a közös értékeket lábbal tiporja 

- hangsúlyozta az EP alelnöke, aki végül levonta a következtetését:

Egy dolog azonban minden eddiginél világosabb számomra: Magyarország nem Orbán! Magyarországnak az EU-ban kell maradnia. Orbán Viktor azonban egyre inkább a fenntartható, demokratikus és szociális Európa útjában áll.